«Προσδοκώ Ανάστασιν» με Λέχου, Αηδονίδη!

«Τα πάθη τα σεπτά», το «Τροπάριο της Κασσιανής», «Η ζωή εν τάφω», «Αξιον εστί», «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» αλλά και οι υπόλοιποι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας θα ακουστούν στις 24 Απριλίου από τα χείλη του Χρόνη Αηδονίδη, του αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Νάκου, της Σοφίας Μάνου αλλά και του Γεωργίου Δεμελή στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Οι τέσσερίς τους θα είναι οι σολίστες σε μια κατανυκτική συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό στέκι της οδού Πειραιώς τιμώντας έτσι την πλούσια χριστιανική μας παράδοση.

 

Σημαντικό ρόλο στη συναυλία που θα έχει τίτλο «Προσδοκώ Ανάστασιν» θα έχει και η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου, η οποία θα αναλάβει να αφηγηθεί τα Θεία Πάθη με τη χαρακτηριστική μελίρρυτη φωνή της.

 

Επί σκηνής για να μεταφέρει το κλίμα των ημερών θα βρεθεί και η Ορχήστρα «Κανών» της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία θα «ντύσει» μουσικά τους ερμηνευτές των ιερών κειμένων.

 

Κυρίαρχη φιγούρα της βραδιάς είναι ο αειθαλής Χρόνης Αηδονίδης, το αηδόνι της ελληνικής μουσικής και ένας από τους καλύτερους ψάλτες βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων. Ο ερμηνευτής κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα τιμηθεί για την προσφορά του στην παράδοση αλλά και για τη συμβολή του στη διάσωση του δημοτικού τραγουδιού. Μαζί του και ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, ο οποίος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια βυζαντινής μουσικής Σοφία Μάνου αλλά και ο πρωτοψάλτης-καθηγητής της Σχολής Γεώργιος Δεμελής, οι οποίοι θα χαρίσουν τις φωνές τους στους ψαλμούς.

 

Κάνοντας πράξη μάλιστα και μια από τις βασικές αρχές του χριστιανισμού, το «βοηθάτε αλλήλους», οι διοργανωτές αποφάσισαν να δώσουν όλα τα έσοδα από τη συναυλία στους άπορους φοιτητές της σχολής, ένα μουσικό «παρεκκλήσι» που γεννά σπουδαίους ψάλτες αλλά και ερμηνευτές βυζαντινής μουσικής.

 

Η Σχολή του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1993 με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου του ναού και νυν μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού Καρπαθάκη, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με σκοπό την ανάδειξη νέων ιεροψαλτών για τη στελέχωση των ναών. Στεγάζεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στο οικονομάτο.

 

Η φήμη της μάλιστα έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα του ελλαδικού χώρου, γι' αυτό πολλοί μαθητές από τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Συρία, τη Βουλγαρία, ακόμη και από την Αργεντινή, έρχονται σε αυτήν για να παρακολουθήσουν μαθήματα. Στη σχολή οι μαθητές μπορούν να μάθουν κανονάκι, παραδοσιακό τραγούδι, σαντούρι, κλαρίνο, ούτι, ταμπουρά αλλά και βυζαντινή μουσική.

 

Να σημειωθεί ότι η συναυλία είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο δάσκαλο και πρωτοψάλτη της Ορχήστρας Μανώλη Χατζημάρκο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Info: Η συναυλία «Προσδοκώ Ανάστασιν» θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β'. Η είσοδος είναι 10 ευρώ.

 

 

Γιώτα Βαζούρα

Ετικέτες: