Ο Σακελλάριος (πάλι) επί σκηνής!

Δυο πράγματα δεν μπορούσε να αποχωριστεί ποτέ. Την πένα του και τη φυσαρμόνικά του. Για τη γραφίδα του μάλιστα συνήθιζε να λέει ότι την «είχε βουτήξει σε τόσο μελάνι, όσο… το νερό του Μαραθώνα». Αυτός ήταν ο Αλέκος Σακελλάριος, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνθέτης, στον οποίο είναι αφιερωμένη η παράσταση «Ο Αλέκος βγήκε απ' τον παράδεισο» που επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα σε νέο στέκι και με ανανεωμένο καστ. Ετσι, μετά την παρουσίασή της στον πολυχώρο «Αγγέλων Βήμα» τον περασμένο χειμώνα, η παράσταση, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Μαλισσόβα, μετακομίζει λίγο πιο... βόρεια και «βγαίνει» εκτός θεάτρου, μια και από 1ης Ιουλίου θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του θεάτρου Badminton.

 

Η παράσταση «στήθηκε», όπως έχει πει και ο σκηνοθέτης της Δημήτρης Μαλισσόβας, με πρωτοβουλία της τελευταίας συζύγου του Αλέκου Σακελλάριου Τίνας και με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του πολυσχιδούς συγγραφέα.

 

Η ιδέα της μάλιστα περιστρεφόταν γύρω από τη δημιουργία ενός μουσικοθεατρικού έργου, εντελώς διαφορετικού από τις κοινές αυτοβιογραφικές ιστορίες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο σανίδι και τη μεγάλη οθόνη.

 

Και αυτό διότι δεν επιχειρείται απλά μια καταγραφή της επαγγελματικής του πορείας, αλλά μια περιήγηση στον πλούσιο βίο του μέσα από τα εξαιρετικά χρονογραφήματά του, που άφησαν εποχή λόγω της οξυδέρκειάς τους.

 

Βέβαια τα κείμενα αυτά δεν ήταν και η μοναδική πηγή από όπου οι συντελεστές άντλησαν το υλικό για την παράσταση «Ο Αλέκος βγήκε απ' τον παράδεισο».

 

Χειρόγραφες σημειώσεις, προσωπικά ημερολόγια, βιβλία και σχετικές πηγές με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο θεατρικό συγγραφέα και δημοσιογράφο ήταν τα κομμάτια που συνέθεσαν το παζλ ενός μουσικοθεατρικού έργου, στο οποίο εκτός από τον ίδιο τον Σακελλάριο παρουσιάζονται και οι γυναίκες της ζωής του.

 

Η μητέρα του, η οποία έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη μετέπειτα πορεία του, αλλά και οι πρωταγωνίστριές του, όπως η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Σπεράντζα Βρανά καθώς και πολλές ακόμη grandes dames του ελληνικού θεάτρου, κάνουν ένα πέρασμα από το σανίδι. Η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν είναι μάλιστα εκείνη που αναλαμβάνει να ενσαρκώσει όχι μία από αυτές, αλλά όλες τους, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στις προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής του. Εξάλλου, στόχος δεν είναι να δουν οι θεατές από την «κλειδαρότρυπα», αλλά η μεταφορά του βίου του με έναν γλυκό και νοσταλγικό τρόπο.

 

Στο πλευρό της θα έχει τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη -αντικατέστησε τον Αγγελο Μπούρα- ο οποίος θα υποδυθεί τον νεαρό πολυπράγμων Αλέκο Σακελλάριο.

 

 

Με ήχους Σακελλάριου

 

Και επειδή από μια παράσταση για τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική επένδυση, οι συντελεστές φρόντισαν επί σκηνής να βρίσκεται μια πενταμελής ορχήστρα η οποία θα ερμηνεύει ζωντανά τραγούδια που έφεραν την υπογραφή του. Η επιλογή μάλιστα αυτών υπήρξε ιδιαιτέρως δύσκολη, μια και ο Αλέκος Σακελλάριος ήταν ο περήφανος δημιουργός περίπου 1.500 κομματιών από τα οποία τελικά θα ακουστούν εκείνα που βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τη ζωή του, όπως αυτή ξεδιπλώνεται στο θεατρικό έργο.

 

Info: Η παράσταση «Ο Αλέκος βγήκε απ' τον παράδεισο» θα παρουσιαστεί από την 1η Ιουλίου στον αύλειο χώρο του θεάτρου Badminton. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη για όλο τον Ιούλιο. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.00. Με τη Χριστίνα Αλεξανιάν και τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

 

 

Γιώτα Βαζούρα

Ετικέτες: