Οι επτά μαύρες τρύπες που τρέχει να κλείσει ο Βενιζέλος

Να... κλείσει τις τρύπες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Μνημονίου επιδιώκει δίχως επιτυχία τις τελευταίες 48 ώρες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι συσκέψεις με τους αναπληρωτές υπουργούς και τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι συνεχείς, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Και όλα αυτά, την ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταφτάνουν σήμερα, ενώ οι επικεφαλής θα βρίσκονται στην Αθήνα το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Οι τρύπες που θα βρει η τρόικα είναι οι ακόλουθες:

 

1. Αποκρατικοποιήσεις: Ο στόχος να εισπραχθούν 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου και άλλα 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους μοιάζει με «θηλιά στον λαιμό» της κυβέρνησης. Το άλλοθι της δυσμενούς πορείας της ελληνικής χρηματαγοράς και κατ' επέκταση της χαμηλής αποτίμησης των μετοχών των εισηγμένων ΔΕΚΟ δεν μπορεί να περάσει, αφού σε πρώτη φάση ο στόχος είναι να πουληθούν οι άδειες για τα τυχερά παιχνίδια και για τα φρουτάκια στον ΟΠΑΠ, και η επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών άφηναν να διαρρεύσουν ότι το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

 

2. Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας: Μπορεί πια να υπάρχει Ταμείο, αλλά ακόμα δεν έχει αρχίσει να παράγει έργο. Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που θα δώσει την έγκριση για τη μεταβίβαση ΔΕΚΟ και ακινήτων στο Ταμείο δεν έχει ακόμα συνεδριάσει, ενώ δεν έχει βρεθεί ούτε χώρος για τη στέγασή του.

 

3. Συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών: Η τρόικα έχει ζητήσει δραστική μείωση του δημοσίου τομέα. Αντ' αυτού η κυβέρνηση συνεχίζει ένα ιδιότυπο «ράβε ξήλωνε» και από τη μία ανακοινώνει την κατάργηση φορέων, από την άλλη όμως διατηρεί αρκετούς εξ αυτών, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη την περασμένη Παρασκευή.

 

4. Εσοδα: Η μαύρη τρύπα έχει φτάσει τα 3,4 δισ. ευρώ, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να την καλύψει. Με την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα και στις υπηρεσίες εστίασης να βρίσκει αντιδράσεις, ακόμα και στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο (Π. Οικονόμου), και την ύφεση να καλπάζει, η τρόικα «περιμένει στη γωνία» για να επιβάλει και νέα μέτρα, αν η κυβέρνηση δεν πείσει ότι μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση, με τα χαράτσια-έκτακτες εισφορές του φθινοπώρου.

 

5. Δαπάνες: Το άνοιγμα στις δαπάνες έχει φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί και τα επιδόματα έχουν υποστεί «haircut» ύψους περίπου 30%. Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει πώς μπορεί να σταματήσει τη σπατάλη δημοσίου χρήματος.

 

6. Ενιαίο Μισθολόγιο: Το εξαγγέλλει εδώ και μήνες το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ακόμα δεν το έχει ολοκληρώσει. Η τρόικα αναμένεται να απαιτήσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί και να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.

 

7. Εργασιακά: Η τρόικα έχει ζητήσει να επεκταθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, κάτι που έως τώρα δεν έχει γίνει. Αναμένεται να υπάρξει εκ νέου πίεση για να μειωθούν και άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, που πέρυσι έχασαν, μεσοσταθμικά, ένα 5%.

 

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ετικέτες: