Σκέφτονται (πάλι) χαρτόσημο στα ενοίκια

Να επαναφέρει το χαρτόσημο στις μισθώσεις κατοικιών, ως αντίμετρο στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στις υπηρεσίες και τα προϊόντα εστίασης, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Η σχετική εισήγηση βρίσκεται στο γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού και αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα κάποια τελεσίδικη απόφαση. Ουσιαστικά, το μέτρο αυτό θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς, που βρίσκονται στην Αθήνα και οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι, για να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, θα πρέπει ό,τι και αν θα προταθεί να έχει ισοδύναμο πρακτικό αποτέλεσμα.

 

Το χαρτόσημο στις μισθώσεις κατοικιών είναι ένα μέτρο-χαράτσι για περίπου 700.000 ενοικιαστές, οι οποίοι θα δουν ξαφνικά να αυξάνεται το ενοίκιό τους κατά 3,6%. Υπήρχε ανέκαθεν και καταργήθηκε, επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, μόνο για τις κατοικίες, ενώ παρέμεινε έως σήμερα για όλες τις άλλες μορφές μισθωμάτων (π.χ., εμπορικά καταστήματα). Αν τελικά ισχύσει, θα πρόκειται για ένα ακόμη ευθύ χτύπημα στην αγορά ακινήτων, που έχει υποστεί πραγματική καθίζηση, λόγω της κρίσης και των σκληρών κυβερνητικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπερνούν τα 200.000 τα ακίνητα που είναι απούλητα, ενώ παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι είναι διπλάσιος ο αριθμός των σπιτιών που μένουν χωρίς ενοικιαστή για πάνω από έναν χρόνο. Την ίδια στιγμή, επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κάνουν λόγο για υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 25% από την αρχή του έτους.

 

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ όμως επηρεάζει άμεσα την, έτσι και αλλιώς, βαθιά πληγωμένη από λουκέτα αγορά εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση κατά 30% στο κλείσιμο καταστημάτων, που τείνει να λάβει μορφή επιδημίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κατά της αύξησης του ΦΠΑ έχει ταχθεί σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της χώρας.

 

Το βέβαιο είναι ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ φαίνεται πως δεν στηρίζεται ούτε από την ίδια την κυβέρνηση, που ψήφισε το εν λόγω μέτρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει χαρακτηρίσει το μέτρο αυτό «άδικο, αλλά αναγκαίο». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και αντίστοιχες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο οποίος, μάλιστα, έχει πει ότι το μέτρο αυτό «δεν θα μακροημερεύσει», προεξοφλώντας την κατάργησή του πριν από την επίσημη εφαρμογή του, την 1η Σεπτεμβρίου.

 

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ετικέτες: