Σκέφτονται να μειώσουν (50%) την προβλεπόμενη ποινή για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ!

Στον εξορθολογισμό των εξοντωτικών προστίμων για φορολογικές παραβάσεις θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η εφαρμογή τους από τις αρχές του έτους.

Υπό τον φόβο των διαμαρτυριών που εγείρονται από παντού και οι οποίες θα «στοιχίσουν» στις επικείμενες ευρωεκλογές, το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται να βάλει νερό στο κρασί του υποσχόμενο ότι θα «μετριάσει» το αυστηρό ποινολόγιο της Εφορίας. Εξυπακούεται ότι και τα πρόστιμα που θα μείνουν είναι εξοντωτικά και παράλογα.


Επειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο θέμα εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η μείωση κατά 50% του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ για την πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν δόλο στην καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης.


Ειδικότερα, η εισήγηση που έχει υποβληθεί αφορά δραστική μείωση του προστίμου έως και 50% την πρώτη φορά που κάποιος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δηλώσεις, με την προϋπόθεση συμμόρφωσης σε εύλογο διάστημα. Ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά έπειτα από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Για να υπάρξει τετραπλασιασμός του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει κατόπιν ελέγχου και δεύτερη υποτροπή.


Σημειώνεται ότι, με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για την εκπρόθεσμη υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, όταν ο φορολογούμενος τηρεί απλογραφικά βιβλία, και 2.500 ευρώ, όταν τηρεί διπλογραφικά. Επιπλέον για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του φόρου που δεν αποδόθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο αυτό δεν θα αλλάξει.


Επίσης εξετάζεται το ύψος των προστίμων να συναρτάται με το είδος και τον χαρακτήρα της παραβατικότητας (αν είναι υπότροπος κ.ά.), καθώς και με το εισοδηματικό και το περιουσιακό προφίλ του παραβάτη. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η αλλαγή του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδουν οι επιτηδευματίες.


Επιπλέον, αποφασίστηκε να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση από τη Βουλή οι διατάξεις με τις οποίες:
-Αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο,
-Καταργούνται οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ.


Επίσης, εντός του Μαρτίου θα καταργηθούν και κάποια από τα αυστηρά πρόστιμα που επιβάλλονται για την αδήλωτη εργασία. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει προαναγγείλει ότι θα διατηρηθούν μόνο το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο ηλικίας άνω των 25 ετών και το πρόστιμο των 9.197 ευρώ για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών.

 

Στέλιος Κράλογλου

Ετικέτες: