Ενας... φίλος από τα παλιά έρχεται να κλείσει την ΚΕΔ

Μπορεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) να βρίσκεται προ του λουκέτου, ως ένας από τους οργανισμούς του Δημοσίου που θα κλείσει με βάση τις επιταγές της τρόικας, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει έναν παλιό του φίλο για τη θέση του προέδρου.

 

Ποιον; Τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο, με τον οποίο συμπορεύτηκε μέχρι την Ολυμπιάδα του 2004 και έκτοτε αρκετοί έλεγαν πως οι σχέσεις τους είχαν διαρραγεί. Το ενδιαφέρον είναι πως ετοιμάζεται να τον βάλει πρόεδρο στην ΚΕΔ λίγο προτού κλείσει, όταν είναι ακέφαλη εδώ και οκτώ εννιά μήνες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λήψη αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τη διαχείριση κρατικής περιουσίας.

 

Ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος ξεκίνησε ως ηγετικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στη δεκαετία του '70, πέρασε στις δημοσκοπήσεις στη δεκαετία του '80, για να μετατραπεί σε image maker της Δήμητρας Λιάνη στις αρχές της δεκαετίας του '90, και να φτάσει μέχρι τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ και του προέδρου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η γνωριμία του με τον υπουργό Οικονομικών χρονολογείται από την εποχή που ο Ευ. Βενιζέλος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος (τη διετία 1993-1995) όταν, με μεσολάβηση της Δήμητρα Λιάνη, ο Ευγ. Γιαννακόπουλος τοποθετήθηκε στη διοίκηση της ΕΡΤ. Εκτοτε, συνεργάστηκαν για χρόνια, αλλά αρκετοί έλεγαν πως οι σχέσεις τους είχαν διαρραγεί. Πάντως, την περίοδο που ο Ευ. Βενιζέλος ήταν στο υπουργείο Αμυνας κυκλοφορούσαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ήθελε «να βολέψει» τον κ. Γιαννακόπουλο στο διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

 

Πώς όμως ο πρώην «βαμμένος» ΟΝΝΕΔίτης έφτασε μέχρι τον στενό κύκλο του παρ' ολίγον αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα προσπαθεί να διασωθεί, καθώς το πλοίο βυθίζεται; Ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος συμμετείχε την τριετία 1978-81 στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ υπό τον Δημ. Τσιγγούνη, μαζί με στελέχη που αργότερα ανέβηκαν στην ιεραρχία της Ν.Δ., όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Λευτέρης Ζαγορίτης. Σπούδασε δικηγόρος, αλλά στη δεκαετία του '80 ασχολήθηκε με τις δημοσκοπήσεις και απέκτησε προνομιακές σχέσεις με το περιβάλλον τού τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Στην πορεία, η εταιρία όπου συμμετείχε εντάχθηκε στο σχήμα, το οποίο μετεξελίχθηκε σε μία από τις ισχυρότερες παρουσίες στον τομέα των δημοσκοπήσεων σήμερα.

 

Ο κ. Ευγένιος είχε προλάβει να γνωριστεί με τη Δήμητρα Λιάνη και ανέλαβε να της βελτιώσει το προφίλ, σε μια περίοδο που όλοι θυμόμαστε πώς την αντιμετώπιζε (ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός) Τύπος. Για να ανταποδώσει το καλό, η κυρία Λιάνη έστειλε τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να τον τοποθετήσει «στο τιμόνι» της ΕΡΤ. Οταν ο τελευταίος μεταπήδησε στο υπουργείο Πολιτισμού, τον έκανε γενικό γραμματέα, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1999. Για τρία χρόνια, ο Ευγ. Γιαννακόπουλος είχε τα ηνία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), όταν το χρήμα έρρεε και οι διαφημιστικές καμπάνιες έδιναν κι έπαιρναν. Ηταν εκείνη η λαμπρή εποχή του Κ. Σημίτη και της «ισχυρής Ελλάδας», η οποία διοργάνωνε Ολυμπιάδες, όλα τα έργα δίνονταν με διαφάνεια και τα πεντοχίλιαρα ήταν στην κυριολεξία... πετσετάκια.

 

Κάποια στιγμή, τον ξαναχρειάστηκε ο παλιός του φίλος για έναν άλλον τομέα με πολλά... πετσετάκια. Ο Ευ. Βενιζέλος, που εν τω μεταξύ είχε επιστρέψει στο υπουργείο Πολιτισμού για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον φώναξε να αναλάβει την προεδρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (τι φάμπρικα κι αυτή!), καθώς είχε παραιτηθεί ο δεύτερος κατά σειράν πρόεδρος. Ο πρώτος πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Μιχ. Κακογιάννης είχε φύγει νύχτα και τον είχε αντικαταστήσει ο Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε στα τέλη του 2001. Τον Μάρτιο του 2002, ο Ευγ. Γιαννακόπουλος ανέλαβε πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ως άνθρωπος που έχει «μακρά εμπειρία σε θέματα πολιτιστικής διοίκησης και διαχείρισης, καθώς και σε θέματα επικοινωνίας και προβολής της διεθνούς εικόνας της χώρας».

 

 

Φοίβος Κλαυδιανός

Ετικέτες: