Οι τράπεζες ασφαλίζουν και τις πιστωτικές κάρτες

Κούρεμα, επιμήκυνση και ευκολίες πληρωμής σε δάνεια και πιστωτικές ήταν το πρώτο βήμα από την τράπεζά σας για εσάς. Κι αφού δεν αυτό δεν ήταν αρκετό, τώρα επιστρατεύεται ακόμη και πληρωμή των δόσεών σας για εσάς. Μπορεί η πραγματικότητα να μην είναι τόσο ουτοπική όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, όμως πράγματι οι τράπεζες ρίχνουν κάθε είδους... σωσίβιο στους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να μην «κοκκινίσουν» ακόμη περισσότερα δάνεια.

 

Η τελευταία «πατέντα» που επιστρατεύτηκε είναι η αποπληρωμή μέρους ή ακόμη και ολόκληρου του υπολοίπου της οφειλής σε περίπτωση που ο οφειλέτης χάσει τη δουλειά του ή δεν μπορεί να εργαστεί λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Συγκεκριμένα, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της χώρας ενημέρωσε πρόσφατα τους πελάτες του ότι αναλαμβάνει, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, πρόγραμμα ασφάλισης της πιστωτικής κάρτας σε συνεργασία με ασφαλιστική εταιρία.

 

Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναλαμβάνει αποπληρωμή μηνιαίως ποσοστού 3% του υπολοίπου της πιστωτικής κάρτας για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, σε περίπτωση ανεργίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και προσωρινής ανικανότητας για εργασία λόγω ασθενείας ή ατυχήματος για τους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Ακόμη, μπορεί να αποπληρώσει ποσό που θα καλύπτει έως και το σύνολο της οφειλής της κάρτας σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας εργασίας ή απώλειας ζωής από ατύχημα. Το μέγιστο ποσό για την κάλυψη που παρέχεται ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε πιστωτική κάρτα και 9.000 ευρώ για το σύνολο των πιστωτικών καρτών που έχει ο κάθε καταθέτης στον τραπεζικό όμιλο.

 

Ανάλογη τάση ακολουθείται γενικότερα από τις τράπεζες τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Πλέον, ο υποψήφιος δανειολήπτης στεγαστικού υποχρεώνεται να ασφαλιστεί για ενδεχόμενη απώλεια της θέσης εργασίας ή ασθενείας, εκτός από το ενδεχόμενο σεισμού, φωτιάς και θανάτου.

 

Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο εύκολο τράπεζες και δανειολήπτες να ασφαλιστούν εκατέρωθεν. Ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλει ένα μικρό επιπλέον τίμημα και, σε αντάλλαγμα, η τράπεζα ή η ασφαλιστική με την οποία συνεργάζεται αναλαμβάνει να καλύψει τις δόσεις για ένα χρονικό διάστημα σε περίπτωση «αναποδιάς».

 

Οι τράπεζες προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα επισφαλή δάνεια συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα. Συγκεκριμένα, στο α΄ τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκαν σε 11,5%, ενώ πρωταγωνιστής των επισφαλειών αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά η κατηγορία των καταναλωτικών δανείων με 22,1%.

 

 

Νεκταρία Σταμούλη

Ετικέτες: