«Επνιξαν» τις ΔΟΥ οι δηλώσεις

Μεγάλες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών κάνει όνειρα για εισπράξεις από τους νέους φόρους.

 

Περίπου 1.400.000 δηλώσεις δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί, από τις περίπου 5.500.000 που εκκαθαρίζονται κάθε χρόνο. Μάλιστα, μέχρι πρότινος, χιλιάδες ήταν οι φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί ταχυδρομικά και δεν είχαν καν παραληφθεί από τα ΕΛ.ΤΑ. Την ίδια στιγμή, μόλις χθες εστάλη εγκύκλιος στις εφορίες για τη διαδικασία β' περαίωσης.

 

Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών, το πρόβλημα είναι σημαντικό και σύνθετο, καθώς έτσι καθυστερεί η είσπραξη εσόδων από πρόσθετη φορολόγηση, αλλά και η έκδοση των πολυεκκαθαριστικών για τα χαράτσια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες (αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ). Ταυτόχρονα, δημιουργείται εξίσου σημαντικό πρόβλημα στα νοικοκυριά που περίμεναν ενδεχόμενη επιστροφή φόρου και η οποία επίσης καθυστερεί να δοθεί. Η έλλειψη προσωπικού στις εφορίες, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων στα περιφερειακά και διαπεριφερειακά κέντρα, αλλά και ο αυξημένος φόρτος εργασίας που προκάλεσε το μέτρο των αποδείξεων έχουν οδηγήσει σε εμπλοκή το σύνολο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

 

Παράλληλα, αρχίζει το δεύτερο κύμα περαίωσης, με πρώτους στη λίστα επιχειρηματίες με τζίρο που κυμαίνεται από 20.000.000 ευρώ έως 40.000.000 ευρώ, όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ, καθώς και σε εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Για τις παραπάνω περιπτώσεις θα εκδοθεί εντολή ελέγχου. Ο ελεγκτής καλεί τον επιτηδευματία τηλεφωνικά να προσέλθει για έλεγχο στην Εφορία της περιοχής του. Η διαδικασία περαίωσης θα γίνεται ως εξής: Θα δίνεται στον φορολογούμενο το εκκαθαριστικό της περαίωσης και θα του δίνεται διορία πέντε ημερών για να το αποδεχτεί.

 

Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχτεί το εκκαθαριστικό σημείωμα, τότε ο έλεγχος θα συνεχίζεται κανονικά.

 

Υπολογίζεται ότι το σχετικό εκκαθαριστικό περαίωσης θα επιδοθεί σε περίπου 500.000 φορολογουμένους και επιτηδευματίες που δεν υπάγονταν στην προηγούμενη περαίωση. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν δηλώσεις των οικονομικών ετών 2007-2010. Σημειώνεται ότι εντολή τακτικού ελέγχου θα εκδίδεται και για υποθέσεις φορολογουμένων που υπάχθηκαν στην πρώτη περαίωση, αλλά δεν εξόφλησαν τη συνολική οφειλή που τους προέκυψε, λόγω μη καταβολής τουλάχιστον δύο ληξιπρόθεσμων δόσεων.

 

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ετικέτες: