«Στείλτε τους αυτόφωρο»

Κατευθύνσεις για να μη «βαλτώνουν» οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στα δικαστήρια δίνει με εγκύκλιο που απέστειλε χτες στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αυτόφωρη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της.

 

Ειδικότερα, ο κ. Παντελής, ο οποίος επισημαίνει ότι η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, κάνει εκτενή αναφορά στο εάν και πότε πρέπει να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια εάν αυτή η διαδικασία για τις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι συνταγματική.

 

Ωστόσο, έως την παγίωση της σχετικής νομολογίας, επισημαίνει ότι η «εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής δεν μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δοθεί στα δικαστήρια η δυνατότητα να αποφανθούν σχετικά».

 

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λπ. και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών (από οφειλέτες που προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις προς το Δημόσιο υποχρεώσεις τους, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους), στο πλαίσιο τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη».

 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο κ. Παντελής επισημαίνει ότι εφαρμογή του αυτοφώρου δεν ενδείκνυται όταν ο φοροφυγάς είναι οφειλέτης ποσού που μόλις υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των 5.000 ευρώ. Αντίθετα, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι απολύτως επιβεβλημένη, σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα, στις περιπτώσεις των κακουργημάτων (άνω των 75.000 ευρώ για ΦΠΑ κ.λπ. και 150.000 ευρώ για χρέη), καθώς, μεταξύ των άλλων, αποτρέπει και την αποτελμάτωση των υποθέσεων στα ανακριτικά γραφεία, εν όψει του ότι ο ανακριτής είναι υποχρεωμένος να λάβει την απολογία του κατηγορουμένου εντός πενθημέρου.

 

Ακόμη, ο κ. Παντελής ζητά να οριστούν (εάν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα) ιδιαίτερες δικάσιμοι του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις οποίες θα προσδιορίζονται υποθέσεις φορολογικών κακουργημάτων, ενώ, στις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι ιδιαίτερες αυτές δικάσιμοι δεν μπορεί να είναι λιγότερες των τριών ανά μήνα. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας.

 

Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Α.Π. ζητά να αποστέλλονται στο Ανώτατο Δικαστήριο αναλυτικά στοιχεία για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και, συγκεκριμένα, το τρίτο δεκαήμερο των μηνών Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου, Μαρτίου και Ιουνίου κάθε έτους.

 

 

Βάσω Παλαιού

Ετικέτες: