Είπε και πάλι ψέμματα: Συνάντησε την Τρίτη στο Παρίσι την Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και τον Τόμσεν

Πού θα κάτσει η μπίλια στη «ρουλέτα» του ανασχηματισμού;

Ή, για την ακρίβεια, σε ποιον θα πέσει το «λαχείο» να διαδεχθεί τον Γιάννη Στουρνάρα, που όλο φεύγει και όλο εδώ είναι, μια και ονόματα πάνε κι έρχονται την ώρα που ο ίδιος «καθαρίζει» τον Θεοχάρη και κάνει επαφές με συμμάχους του με άγνωστη ατζέντα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η τρόικα δεν επιθυμούν αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Ηδη οι διαρροές έχουν προκαλέσει μουρμούρες στις Βρυξέλλες, ενώ η «παραίτηση»-απόλυση του Χάρη Θεοχάρη χαρακτηρίστηκε προβληματική, μια και δεν μπορούσε να αιτιολογηθεί στα μυαλά τους, αφού θεωρητικά ο γενικός γραμματέας ήταν τοποθετημένος για πέντε χρόνια και ήταν «ανεξάρτητος». Οσο για το ταξίδι-μυστήριο του Στουρνάρα στο Παρίσι, κάποιες πληροφορίες μιλούν για συνάντησή του με στενή συνεργάτιδα του Ολάντ, από την οποία δεν αποκλείεται να ζητήθηκε η στήριξή του εν όψει των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος. Σίγουρα όμως συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόλ Τόμσεν όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Παρ' όλα αυτά το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι ποιος θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του 6ου ορόφου της οδού Νίκης, καθώς αρκετά ονόματα έχουν «καεί». Χθες ακόμη δύο ονόματα μπήκαν στη... λαχειοφόρο. Πρόκειται για τον πρώην επίτροπο και αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα, που τον τελευταίο καιρό έχει «απομακρυνθεί» από τη μικροπολιτική αλλά σίγουρα είναι αποδεκτός τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

 

Παράλληλα, μπορεί να παρουσιαστεί ως το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να σηματοδοτήσει επικοινωνιακά την αλλαγή πορείας σε οικονομικά θέματα. Το δεύτερο πρόσωπο που ακούστηκε, εάν τελικά επιλεγεί, είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου βαθμού, αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν οι δύο πλευρές αναλάβουν το ρίσκο αυτής της επιλογής. Πάντως οι μόνοι που δεν θα στενοχωρηθούν από κάτι τέτοιο είναι οι Γερμανοί, μια και στο πρόσωπο της κυρίας Μπακογιάννη βλέπουν μια παλιά γνώριμη και μια «καλή φίλη». Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να αποτελέσει την λύση του Γόρδιου δεσμού.
 Παράλληλα κυκλοφόρησε σαν ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο νυν αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος γνωρίζει τα θέματα της οικονομίας, έχει την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου, ενώ έχει συμμετάσχει και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και έχει τη σχετική και απαραίτητη πείρα, αφού ο... βραχνάς των ελεγκτών δεν έχει τελειώσει.
Από τη στιγμή πάντως που υα λυθεί ο γρίφος του υπουργείου Οικονομικών, το υπόλοιπο παζλ θα συμπληρωθεί πιο εύκολα.


Πόκερ με αναμονή για γερά νεύρα

Το πόκερ του ανασχηματισμού έχει φέρει τους υφυπουργούς και τους υπουργούς εν αναμονή στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Το πιθανότερο τώρα σενάριο φέρνει τον ανασχηματισμό την ερχόμενη Δευτέρα και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το πρωί. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν για να «κλειδώσουν» τα πρόσωπα πριν γίνει η όποια ανακοίνωση. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ σχολίασε ότι η Ν.Δ. «παραδομένη στον συνεταίρο της, προσπαθεί να βρει λύσεις με αριθμητικές στοιχίσεις για τις προεδρικές εκλογές και με αλλαγές προσώπων στο κοστούμι του Μανωλιού».Νίκος Ελευθερόγλου

 

Ετικέτες: