Τελείωσαν οι... μπλόφες: Η τρόικα έρχεται σήμερα για την έκτη δόση!

Ηταν Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου όταν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα ναυάγησαν, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της τελευταίας να τα μαζέψουν και να φύγουν από τη χώρα, βάζοντας φωτιά στη διαδικασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

 

Χρειάστηκαν 28 ημέρες γεμάτες από εκβιασμούς, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τελεσίγραφα, διαρροές για χρεοκοπία της χώρας και υποχωρήσεις, για να δεχτεί η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα. Πρώτα, όμως, έπρεπε η κυβέρνηση του Μνημονίου να ανακοινώσει αλλεπάλληλα σκληρά και άδικα μέτρα, να μειώσει το αφορολόγητο, να περικόψει συντάξεις, να θεσπίσει μέχρι και χαράτσι στα ακίνητα, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, για να έρθει σήμερα η τρόικα στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πάσης φύσεως... εκβιασμοί απέδωσαν.

 

Την ανακοίνωση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έκανε ο ίδιος ο Αμαντέους Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, χθες από τις Βρυξέλλες, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Αλταφάζ, μάλιστα, στην ουσία παραδέχτηκε την αποδοτικότητα που είχαν οι... εκβιασμοί προς την ελληνική πλευρά, αφού ισχυρίστηκε ότι «η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έγινε δυνατή μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

 

Βέβαια, έσπευσε να κρατήσει σφιχτά τα «γκέμια» γύρω από τον λαιμό της χώρας, σημειώνοντας με νόημα ότι «η διάρκεια της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα θα είναι κάποιες μέρες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη έκθεση». Από την άλλη, ύστερα από επικοινωνία με την προεδρία του Eurogroup, αποφασίστηκε να υπάρξει έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ειδικά για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, είτε στα τέλη της άλλης εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 3 Οκτωβρίου, με το θέμα της Ελλάδας πάντως να βρίσκεται εκτός ατζέντας.

 

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ετικέτες: