Τα κείμενα μιλούν

Δεν σκοπεύω να παρακολουθήσω την τρέχουσα αντιδικία για το αν η κυβέρνηση υπέστη βαριά ήττα στις Βρυξέλλες, όπως υποστηρίζουν τα διεθνή πρακτορεία και ο διεθνής Τύπος που την υποστήριζαν μέχρι τώρα (Reuters, «Guardian») ή κατήγαγε εθνικό θρίαμβο και έδιωξε το Μνημόνιο, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών. Σκοπεύω, όμως, να παρακολουθήσω τα κείμενα και να τα αντιπαραβάλλω μεταξύ τους, αφήνοντας τα συμπεράσματα σε εσάς. Συγκρίνω, λοιπόν, την επιστολή Βαρουφάκη με το αίτημα της παράτασης στον Ντάισελμπλουμ με το τελικό ανακοινωθέν που υπογράψαμε. Ιδού τα ευρήματα.

  • Βαρουφάκης: «Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί».
  • Ανακοινωθέν: «Το Eυrogroup σημειώνει στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ το αίτημα της Ελλάδας για μια ΠΑΡΑΤΑΣΗ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, η οποία βασίζεται σε μια σειρά από ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ».
  • Βαρουφάκης: «Αναγνωρίζουμε την κύρια χρηματοδοτική σύμβαση ως δεσμευτική μόνο ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό περιεχόμενό της».
  • Ανακοινωθέν: «Μόνο η έγκριση και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της παρατεταμένης συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτρέψουν την οποιαδήποτε ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ της δόσης που εκκρεμεί από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF και τη μεταφορά κερδών από τα προγράμματα ΟΣΜ του 2014».
  • Bαρουφάκης: «Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διάρκεια της συμφωνίας».
  • Ανακοινωθέν: «Tα κεφάλαια που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να ΔΙΑΚΡΑΤΗΘΟΥΝ από τον ΕFSF. Είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
  • Βαρουφάκης: «Οι ελληνικές Αρχές τιμούν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους προς όλους τους πιστωτές».
  • Ανακοινωθέν: «Οι ελληνικές Αρχές προβαίνουν στην κατηγορηματική δέσμευση να τηρήσουν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα».

Τα κείμενα μιλούν. Δεν θέλαμε Μνημόνιο, τρέχουσα συμφωνία (γι’ αυτό δεν έφυγε ηρωικά, με εντολή Τσίπρα, ο Βαρουφάκης από το πρώτο Eurogroup;), αξιολόγηση, εποπτεία, τα λεφτά της δόσης. Τα δεχθήκαμε όλα για να μην «πέσουν» οι τράπεζες, εξαιτίας του bankrun που προκάλεσε η υπερήφανη διαπραγμάτευση. Θέλαμε πρόγραμμα-γέφυρα και χαρτζιλίκι από το ΤΧΣ και την ΕΚΤ, για να τη βγάλουμε μέχρι τον Ιούνιο. Δεν πήραμε τίποτε. Θα παρακαλάμε για τη δόση και πάλι. Κατά τα λοιπά, αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, «γυρίσαμε σελίδα». Φυσικά. Υποχωρήσαμε με περηφάνια, γράφοντας σημειώσεις στο περιθώριο.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα