Νέο (μίνι) Μεσοπρόθεσμο με μέτρα έως και το 2015

«Μίνι» Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα δεσμεύει την Ελλάδα έως το 2015, αντί για το 2014 που προβλεπόταν αρχικά, καταρτίζει η κυβέρνηση. Το Μεσοπρόθεσμο αυτό είναι παράρτημα του κανονικού σχεδίου που θα συνταχτεί τον Μάρτιο κατ’ απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για την καινούργια υποχρέωση της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ, βάσει της οποίας η χώρα μας θα πρέπει κάθε τρεις μήνες να συντάσσει νέο Μεσοπρόθεσμο.

 

Κατά την αναθεώρηση θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής: Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, οι αποκλίσεις σε δημοσιονομικό πεδίο και το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών για επενδύσεις στη χώρα μας.

 

Το «μίνι» Μεσοπρόθεσμο συντάσσεται σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία θα εποπτεύει ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα.

 

Το ανώτερο στέλεχος του Ταμείου θα έχει συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπίας, τα οποία θα τον ενημερώνουν καθημερινά για την πορεία υλοποίησης του νέου Μεσοπρόθεσμου (2011-2015).

 

Στόχος είναι το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί έως τα τα τέλη Δεκεμβρίου. Χθες πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο για το συγκεκριμένο θέμα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ουάσινγκτον και ανώτερα κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου.

 

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στη «δημοκρατία» ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επαφής χαράχτηκαν οι άξονες προσαρμογής για καθένα έτος από το 2012 και μετά.

 

Οι ξένοι, βλέποντας τις αστοχίες του φετινού Προϋπολογισμού σε έσοδα, δαπάνες και έλλειμμα, συνέστησαν στην κυβέρνηση να παρατείνουν κατά έναν χρόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, να φτάσει δηλαδή έως το 2015, αντί του 2014 που προέβλεπε το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα φορολογικά δεινά για τους Ελληνες θα πάρουν παράταση για έναν ακόμη χρόνο. Η τεχνική αντιπροσωπία της τρόικας συνέδεσε τη νέα παράταση και με τις περιορισμένες αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιεί το Ταμείο Περιουσίας.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, τον Μάρτιο αναμένεται να υπάρξει νέα επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος, τότε δηλαδή που θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε πολιτικό πεδίο και οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον θα έρθουν στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν μέτρα ύψους 3,8% του ΑΕΠ ή 8,2 δισ. ευρώ, που παραμένουν αδιευκρίνιστα στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

 

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τα έτη 2013-2014 και οι οποίες θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί έως τον Ιούνιο του 2012. Μια πρώτη συζήτηση θα γίνει εκείνη την περίοδο και για τα μέτρα που άπτονται του τελευταίου έτους της προσαρμογής, το 2015.

 

Προσώρας στο «μίνι» Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση ενσωματώνει τα πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ που έχουν ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο και αφορούν τα έτη 2011-2012.

 

 

Μ. Χριστοδούλου

Ετικέτες: