Τα παντελόνια

Οι πολιτικοί ηγέτες δεν ρωτούν! Αποφασίζουν

Πριν από μερικές ημέρες, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που έζησε από πολύ κοντά τα δραματικά γεγονότα του 2010, έλεγε σκωπτικά στην παρέα του: «Αυτό που ζούμε είναι ένα deja vu. Εχουμε να κάνουμε με τον ίδιο Βαρουφάκη, την ίδια Λούκα, την ίδια Παναρίτη, τον ίδιο Γκαλμπρέιθ, τον ίδιο Κοτζιά!» «Ευτυχώς που δεν έχουμε να κάνουμε με τον ίδιο Παπανδρέου» του απάντησε ο συνομιλητής του, που ξεχώρισε όμως την περίπτωση του Νίκου Κοτζιά από αυτήν των υπολοίπων, επειδή τον εκτιμά. «Τουλάχιστον ο Τσίπρας έκανε ταχύτατα τη μεταβολή, σε έναν μήνα, και δεν του χρειάστηκαν Νταβός, ”Τιτανικός” και Καστελόριζο για να εγκαταλείψει το δικό του ”λεφτά υπάρχουν”. Είναι ρεαλιστής!» παρατήρησε, υπερασπιζόμενός τον.

Ο κορυφαίος του ΠΑΣΟΚ χαμογέλασε. «Κάθισε να δούμε τι θα κάνουν, γιατί πολλά ακούω περί δημοψηφίσματος, και μετά θα σου πω αν είναι Γιώργος» κατέληξε.
Κι ύστερα ήρθε ο… Βαρουφάκης στην «Κοριέρε Ντε Λα Σέρα». Ενώ ο πρωθυπουργός του δεν είχε πει ποτέ έως εκείνη τη στιγμή τη λέξη «δημοψήφισμα», ο υπουργός Οικονομικών την έβαλε άσοφα στο τραπέζι. Χειρότερη επιλογή δεν θα μπορούσε να κάνει! Aπό τη στιγμή εκείνη, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και το απαγορευμένο θέμα, η έξοδός μας από το ευρώ, στοιχειώνει τους μουδιασμένους Ελληνες. Δεν γνωρίζω αν η εξαγγελία Βαρουφάκη μπορεί να λειτουργήσει ως ρεαλιστική απειλή στις διαπραγματεύσεις. Το εύχομαι. Ξέρω, όμως, καλά τι μπορεί να συμβεί αν δεν λειτουργήσει… Τέτοιου είδους ρεαλιστικές απειλές λειτουργούν καμιά φορά ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες και ο θέτων το ερώτημα χάνει τον έλεγχο. Ξέρω επίσης ότι, εννέα στις δέκα φορές, στα δημοψηφίσματα άλλο ρωτάς και άλλο σού απαντούν.

Ξέρω και κάτι τελευταίο: ότι ουκ ολίγες φορές τα δημοψηφίσματα είναι πράξη δειλίας και όχι έκφραση ελευθερίας. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την «κωλοτούμπα». Και επειδή συμβαίνει ακριβώς αυτό, θέλει να ζητήσει από τους πολίτες να κάνουν, μέσω του δημοψηφίσματος, την πλήρη «κωλοτούμπα» μαζί. Οι πολίτες τής έδωσαν απλόχερα μια ευρύτατη πολιτική εξουσιοδότηση στις κάλπες του Ιανουαρίου και τώρα περιμένουν ανταπόκριση. Δεν της έδωσαν εξουσιοδότηση να γυρνά κάθε τρεις και λίγο για να τους ρωτά «τι να κάνω με ετούτο, τι να κάνω με εκείνο;». Οποιος κυβερνά πρέπει να φορά παντελόνια και, αν χρειάζεται, να εισπράττει και το κόστος, αν οι συγκυρίες το επιβάλλουν. Οι ηγέτες δεν είναι γυναικούλες, να κρύβονται πίσω από τον λαό και να του ζητούν να βγάλει εκείνος τα κάστανα από τη φωτιά! Οι ηγέτες δεν ρωτούν! Αποφασίζουν!

 Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα