Αόρατος προσβολή

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αυτήν τη φράση είχε πει σε συνεργάτες του ο Τσίπρας τις πρώτες μέρες της πρωθυπουργίας του. Αυτήν τη στιγμή αγνοούμε βεβαίως τις «λεπτομέρειες» που οδηγούν την κυβέρνηση στον οδυνηρό συμβιβασμό με τους Γερμανούς, ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει να εξαγάγουμε μερικά πρώτα συμπεράσματα. Και όταν βεβαίως καθαρογραφούν πλήρως οι αποφάσεις, θα έχουμε να λέμε. Το βασικό συμπέρασμα είναι ένα, ανεξαρτήτως του αν το παραδεχθεί η κυβέρνηση: ο Σόιμπλε και ο Ντράγκι πέρασαν από πάνω της.

Τα βασικά αιτήματα των Γερμανών, προκειμένου να μη φαίνεται η Ελλάδα ιδιαίτερη περίπτωση στα μάτια των Γερμανών, των Ισπανών και των Ιρλανδών ψηφοφόρων, έγιναν δεκτά από τη νεοπαγή κυβέρνηση, η οποία αντάλλαξε την παραμονή της στην εξουσία με την πλήρη υποταγή στους Γερμανούς.

Θυμάστε μήπως τι είχε ζητήσει ο Σόιμπλε από την αρχή της διαπραγμάτευσης; Να το θυμίσω: Παράταση του προγράμματος, αξιολόγηση, τρόικα στην Αθήνα για επιθεώρηση, εκταμίευση της δόσης. Από ποια διαπραγματευτική γραμμή ξεκίνησε η κυβέρνηση πριν από 50 μέρες; Να το θυμίσω και αυτό! Ακύρωση του Μνημονίου, όχι στην αξιολόγηση, όχι στη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, όχι τρόικα στην Αθήνα. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πού βρισκόμαστε σήμερα. Το Μνημόνιο ονομάστηκε «πρόγραμμα», η τρόικα «τεχνικά κλιμάκια», η δόση ζητείται. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι το εξής: Ο Σόιμπλε έβαλε στη γραμμή του την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η δομή της κηδεμονίας είναι ίδια. Τρόικα, αξιολόγηση, δάνεια, εξάρτηση. Βεβαίως, κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος οι δανειστές θα δείξουν συγκατάβαση και η αξιολόγηση δεν θα γίνει «με το μοιρογνωμόνιο», αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία.

Ο πρωθυπουργός προ του κινδύνου να ζήσει ένα δεύτερο bank run ανάλογο με της 20ής Φεβρουαρίου κινήθηκε ταχύτατα και με τη βοήθεια του Γιούνκερ έκλεισε τα μέτωπα. Θα δώσει στους δανειστές ιδιωτικοποιήσεις (φιλελεύθερη Αριστερά!), φορολογία και μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και θα πάρει μικρότερα πλεονάσματα, έναρξη συζητήσεων για το χρέος και ένταξη της Ελλάδας το καλοκαίρι στη ρύθμιση της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση.

Αν και ο Σόιμπλε «πάτησε» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας φαίνεται αυτήν τη στιγμή ότι θα βγεί προσωπικά αλώβητος από τη διαπραγμάτευση. Θα πανηγυρίσει μάλιστα γιατί τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονται στην Αθήνα δεν θα βλέπουν τον ίδιο για να τον προσβάλλουν. Λες και η εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις δεν του έδειξε ότι η «αόρατος προσβολή», αυτή που δεν βλέπουν οι πολίτες, είναι ίσα και όμοια με την ορατή. Τέλος πάντων. Η χώρα θα πάει παρακάτω.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα