ΜΕΤΩΠΟ ΒΗΤΑ

Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και οι χειρισμοί της κυβέρνησης

H κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει να ποντάρει πολύ στη γεωπολιτική διάσταση για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Το ερώτημα που ακούω να θέτουν, όμως, στο παρασκήνιο γνώστες των διεθνών συσχετισμών είναι αν ζυγίζει καλά τις νέες παγκόσμιες ισορροπίες και αν αντιλαμβάνεται σωστά τις ευαισθησίες εκείνων που θεωρεί συμμάχους. Ξεκινώ από το ειδικό: Ποια είναι η αληθινή σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή; Είναι αυτή που παρουσιάζεται ή μήπως οι παλαιοί φίλοι έχουν μετατοπίσει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον τους στην Ουκρανία και στον Βόρειο Πόλο, όπου παρατηρούνται αψιχαχίες αδιανόητες κατά το παρελθόν (λ.χ. απειλές του Πούτιν για χτύπημα κατά δανέζικων στόχων, αναχαιτίσεις αεροπλάνων της βρετανικής αεροπορίας κ.ά);

Αλλά, ακόμη και αν είναι σημαντική η γεωπολιτική σημασία μας σε μια περιοχή όπου παρατηρείται δυτική στρατιωτική κόπωση, τι κάνει αλήθεια η κυβέρνηση για να βρίσκεται σε αρμονία με τις «ευαισθησίες» των συμμάχων της; Ακούω, π.χ., ότι τόσο η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, που συνάντησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντέιβιντ Πιρς θέτουν επιτακτικά και με ένταση την «ενόχλησή» τους στους αρμοδίους για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης τρομοκρατών για λόγους υγείας. Διαμαρτύρονται επίσης για την πιθανότητα κατάργησης των φυλακών τύπου Γ’.

Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται μεταξύ νέων φίλων και παλαιών συντρόφων, που καταλαμβάνουν κομματικά γραφεία, ραδιοφωνικούς σταθμούς, πανεπιστήμια κ.λπ. Τι θα κάνει εν προκειμένω ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει δεσμευτεί στους ενδιαφερομένους ότι θα νομοθετήσει ευνοϊκά υπέρ των συντρόφων τους; Θα αναθεωρήσει; Ηδη έχει εκτεθεί μία φορά, με το Ινστιτούτο Γκέτε. Επιστρέφω στη «μεγάλη εικόνα». Ενδεικτικές του πώς πήγε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, αλλά και του πώς λειτουργεί η γερμανική Ε.Ε. είναι δύο ειδήσεις: Την επομένη του δείπνου με τη Μέρκελ, ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι μας επιστρέφεται 1,2 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα χρήματα του ΤΧΣ (θετικό).

Την επομένη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θέτει βέτο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς από την Cosco (αρνητικό). Οι Κινέζοι αγόρασαν την Πιρέλι, έβαλαν «πόδι» στον Πειραιά, ζητούν τη Θεσσαλονίκη και έχουν απέναντι τους Γερμανούς. Παρατηρεί κανείς, λοιπόν, σύγκρουση συμφερόντων Ουάσινγκτον – Βερολίνου – Πεκίνου σε μια περιοχή που μπορεί να έχει πρωτεύουσα γεωπολιτική σημασία, μπορεί όμως και δευτερεύουσα. Το πρωτεύον μπορεί να αφορά την εμπορική αξία της ως πύλης εισόδου ασιατικών προϊόντων. Το ερώτημα παραμένει: Τα έχει ζυγίσει σωστά η κυβέρνηση; Στεκόμαστε στο κέντρο της σκακιέρας ή στην περιφέρειά της;

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα