Φορολογική επιδρομή (!) στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα

Το σενάριο του υπ. Οικονομικών για γενναία αύξηση των συντελεστών των φυσικών προσώπων από 45% έως 50%

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου (στη φορολογία εισοδήματος) στα 15.000 ευρώ από το 2016 (αντί στα 12.000 που έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι (σύμφωνα με τους ειδικούς) αυτό στην πράξη θα σημαίνει ότι τρεις στους τέσσερις φορολογουμένους δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο!

Εάν επαληθευτεί το σενάριο αυτό, τότε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα 1.000-1.200 ευρώ τον μήνα δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Επίσης ελάφρυνση θα έχουν και όσοι έχουν υψηλότερες αποδοχές, π.χ. 20.000 ευρώ, αφού το ποσόν ως 15.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητο.

Σχέδιο

Πρόκειται για ένα σχέδιο που όμως δύσκολα μπορεί να περάσει από τους δανειστές, αφού ένα αφορολόγητο 15.000 ευρώ σημαίνει μεγάλη απώλεια εσόδων.

Το ίδιο σενάριο προβλέπει το βάρος των φόρων να σηκώσουν τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα με σημαντική αύξηση των συντελεστών φόρων από 45% ως 50%.

Σήμερα οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι το ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις φορολογείται με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για το τμήμα από τα 25.001 έως τα 42.000 ευρώ και 42% για το τμήμα πάνω από τα 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα ως 21.000 ευρώ ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα αυτή μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, ενώ για όσους έχουν εισόδημα από 21.001 ως 42.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά το 10% του ποσού του εισοδήματος το οποίο υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ. Ουσιαστικά, με αυτό το σύστημα φορολόγησης ετήσια ποσά μισθών και συντάξεων ως 9.550 ευρώ δεν επιβαρύνονται με φόρο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η μετάταξη ορισμένων ειδών μη βασικών (όχι δηλαδή στο ψωμί ή στο γάλα) και υπηρεσιών από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (δηλαδή από το 13% στο 23%). Παράλληλα προωθείται και σχέδιο για επιβολή νέων έκτακτων φόρων στα ποτά (και μάλλον όχι στα τσιγάρα).

Ι. Βαρουφάκης: Να μπει τέλος στην εχθρότητα

Αρθρο για τις σχέσεις της Ε.Ε. στο δίκτυο Project Syndicate

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του δημοσιογραφικού δικτύου Project Syndicate.
«Η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, κυρίως με Ελληνες και Γερμανούς να έχουν βυθιστεί ηθικά, δείχνοντας ο ένας στον άλλο το δάχτυλο και παρουσιάζοντας ανοιχτό ανταγωνισμό» σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης και τονίζει ότι «αυτό το τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών ευνοεί τους εχθρούς της Ευρώπης και πρέπει να σταματήσει». Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί αμέσως η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Το άρθρο, με τίτλο «Αποκλιμακώνοντας την πολιτική πικρίας της Ευρώπης», αναφέρει ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της και τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες της, απαιτούνται αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης. Επίσης, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να επανασχεδιάσουν τη νομισματική ένωση.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα