ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Φόρος-σοκ από 11% έως 33% για τους απλήρωτους ιδιοκτήτες! Δεν ισχύει η παραχώρηση στο Δημόσιο

Υπέρογκα χαράτσια από 11% έως 33% περιμένουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν ποτέ! Απίστευτο, αλλά αληθινό.
Οπως αποκαλύπτεται από μια νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, όσοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων κτισμάτων, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων δεν εισέπραξαν από τους μισθωτές των ακινήτων τους τα οφειλόμενα ενοίκια υποχρεούνται φέτος να δηλώσουν στην Εφορία τα εν λόγω μη εισπραχθέντα ποσά ως κανονικά αποκτηθέντα εισοδήματα και να πληρώσουν φόρο γι’ αυτά!

Εγκύκλιος

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο της κυρίας Σαββαΐδου, το εισόδημα από ακίνητη περιουσία που υπόκειται σε αυτοτελή φόρο με συντελεστές 11%-33% είναι αυτό το οποίο «αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη».
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2014 έχει καταργηθεί το μέτρο της εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, που επέτρεπε στους δικαιούχους των εισοδημάτων αυτών να απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσής τους στην Εφορία.
Αρα όσοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν εισέπραξαν εντός του 2014 τα οφειλόμενα ενοίκια από τους μισθωτές τους θα πρέπει φέτος να τα δηλώσουν κανονικά στην Εφορία, ως εισπραχθέντα εισοδήματα, και να φορολογηθούν γι’ αυτά με συντελεστές 11%-33%!
Ειδικότερα, για ανείσπρακτα ποσά ενοικίων που δεν υπερέβησαν τα 12.000 ευρώ ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ. Αν τα ανείσπρακτα ενοίκια υπερέβησαν τα 12.000 ευρώ το 2014, το πέραν των 12.000 ευρώ τμήμα τους θα φορολογηθεί με 33%.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδρύματα κ.λπ.) τα οποία τηρούν απλογραφικά βιβλία φορολογούνται για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία με συντελεστή 26%, καθ’ όσον τα εν λόγω έσοδα θεωρούνται ως προερχόμενα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά οι προσωπικές εταιρίες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, οι συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρίες, οι συμμετοχικές ή αφανείς που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι κοινοπραξίες και οι λοιπές νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία φορολογούνται με 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και με 33% για το τμήμα του εισοδήματός τους πάνω από τα 50.000 ευρώ.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ που κάνει λόγο για βάναυση τιμωρία των ιδιοκτητών, οι οποίοι έδειξαν αλληλεγγύη στους ενοικιαστές τους. Μοναδική διέξοδος η διαδικασία… έξωσης, λένε οι ιδιοκτήτες, ζητώντας να καθιερωθεί η δυνατότητα δήλωσής τους ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2, εφόσον δεν επανέλθει η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα