Βαθύ ρήγμα

Στο φως το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος από την αρχή έως το τέλος απεδείχθη η έμπνευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει εν μέσω διαπραγματεύσεων την «ενημέρωση» της Βουλής για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές. Οχι μόνο γιατί η πρωτοβουλία ήταν ένα πρόσχημα προκειμένου να εκτονωθεί το Μαξίμου πάνω στην αξιωματική αντιπολίτευση για την πίεση που δέχεται από τους ξένους. Ούτε επειδή απεδείχθη ότι η Αριστερά είναι άπειρη και άμαθη από τέτοια παιχνίδια σε σύγκριση με τους «ελέφαντες» Σαμαρά και Βενιζέλο, που με στοχευμένες αιχμές ανέδειξαν το βαθύ εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν λάθος για τρεις συγκεκριμένους λόγους:
Πρώτον, διότι η Βουλή σε περιόδους μείζονος κρίσης είναι πεδίο εθνικής συνεννόησης. Ο πρώτος που υπονόμευσε τη συνεννόηση από την πρωτολογία ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικαλούμενος δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας επιτέθηκε απρόκλητα στον προκάτοχό του για την ποιότητα ενός στενού συνεργάτη του. Ο πρώτος που υπονόμευσε τη συνεννόηση ήταν ο Τσίπρας, που συγκάλεσε τη Βουλή για να αποκαλέσει
«φερέφωνα» τους πολιτικούς αντιπάλους του και να αμφισβητήσει τα πιστοποιημένα πλεονάσματα που του παραδόθηκαν.

Δεύτερον, διότι η απόπειρα του πρωθυπουργού να στήσει το βολικό για εκείνον σχήμα «λαός – ΣΥΡΙΖΑ» από τη μία και «αντιπολίτευση – διαπλοκή – δανειστές» από την άλλη κατέρρευσε εξαιτίας των τραγικών χειρισμών μιας νεαράς βουλευτού τριετίας που υπέδειξε για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Ποιος δανειστής και ποιος διαπλεκόμενος θα φοβηθεί μία κυβέρνηση που σκοντάφτει στο ίσιωμα στον πρώτο διαξιφισμό;

Τρίτον, απεδείχθη λάθος γιατί ενώ η συζήτηση είχε ως στόχο τη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά ανέδειξε το μείζον εσωκομματικό πρόβλημα – ρήγμα που υπάρχει στις τάξεις του. Εφτασαν τρεις παρατηρήσεις των Σαμαρά – Βενιζέλου για να μετατρέψουν την Κωνσταντοπούλου σε αυτορρυθμιζόμενη βόμβα, που τίναξε στον αέρα ακόμη και την καλή από πλευράς εκτέλεσης δευτερολογία Τσίπρα.

Η υπενθύμιση Σαμαρά ότι η Κωνσταντοπούλου έχει χαρακτηρίσει «προδότες» όσους υπογράφουν αγγλικό δίκαιο (το περιέχει και η νέα σύμβαση), η υπενθύμιση Βενιζέλου ότι ο Τσίπρας υπέγραψε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ευνοεί συμφέροντα, με την προσθήκη ότι η Κωνσταντοπούλου διαφωνούσε στο παρελθόν με τέτοιες πρακτικές, και η υπογράμμιση Σαμαρά ότι η Χρυσή Αυγή υποστήριξε «φουλ» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τούρμπο την πρόεδρο, που τίναξε στον αέρα τη διαδικασία, χτυπώντας σαν μικρό παιδάκι το κουδούνι σε πολιτικούς αρχηγούς που έχουν φάει τη Βουλή με το κουτάλι.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απώλεια του ελέγχου και η αποχώρηση της αντιπολίτευσης. Εμεινε ο κ. Τσίπρας να υποστηρίζεται από το ετερόκλητο μέτωπο των κ. Θεοδωράκη, Μιχαλολιάκου και Νικολόπουλου. Εξοχα!

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα