Νέα φοροπαγίδα στα ενοίκια!

Κωδικός-φωτιά για όσους εισπράττουν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτου και δεν τα δηλώνουν σωστά

Παγίδα σε όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και δεν τα δηλώνουν ορθώς στην Eφορία κρύβει η νέα φορολογική δήλωση!
Στο έντυπο Ε2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια, έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός-φωτιά με την ονομασία «δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας». Στον κωδικό αυτό οι ιδιοκτήτες ακίνητων θα πρέπει να αναγράψουν τον αριθμό του μισθωτηρίου που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά στην Eφορία. Αν δεν το κάνουν, δεν θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο Ε2, άρα μπλοκάρει και η υποβολή του εντύπου Ε1.

Ο νέος κωδικός στο Ε2 φέρνει τα εξής προβλήματα:

  • Οσοι δεν γνωρίζουν τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου θα πρέπει να τον αναζητήσουν στην Εφορία και να τον συμπληρώσουν στο έντυπο Ε2.
  • Η Εφορία με τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική διασταύρωση και να εντοπίζει αν το ενοίκιο που δηλώνεται ως εισόδημα στο Ε2 ταιριάζει με αυτό που φαίνεται στο συμβόλαιο.
  • Θα ελέγχεται αν έχει δηλωθεί το ενοίκιο από όλους τους συνιδιοκτήτες.

H νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων των μισθώσεων ακινήτων ισχύει για μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Για τα συμβόλαια που υπογράφηκαν παλιότερα και υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εφαρμόζεται.
Η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των μισθώσεων είναι από δω και πέρα η νέα υποχρεωτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί κάθε ιδιοκτήτης που παραχωρεί το ακίνητό του αντί ενοικίου. Η διαδικασία αυτή αντικαθιστά την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να προσέλθει στη ΔΟΥ, για να προσκομίσει προς επικύρωση αντίγραφο του μισθωτήριου συμβολαίου. Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων εκμίσθωσης ακινήτου ισχύει και σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης οποιουδήποτε ακινήτου. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία έως 200τ.μ. στα παιδιά ή στα εγγόνια τους ή στους γονείς τους ή στους παππούδες ή στις γιαγιάδες τους.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα