EΓΩ Η ΕΥΡΩΠΗ

Η νέα (επώδυνη) συμφωνία και τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα

Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα είναι πως «τελειώνουμε». Οτι το νερό μπήκε στο αυλάκι. Οτι με την επώδυνη συμφωνία -στο μεγάλο μέρος της θα αποτελεί στην ουσία το e-mail Χαρδούβελη- μπορούμε να πάμε παρακάτω. Είναι λάθος η αντίληψη αυτή. Και για μεσοπρόθεσμους λόγους και για μακροπρόθεσμους. Η αίσθησή μου είναι ότι μόλις τώρα «αρχίζουμε». Αρχίζουμε γιατί η «πρώτη φορά Αριστερά» καλείται να χάσει την πολιτική παρθενία της και να περάσει δύσκολα μέτρα από τη Βουλή. Η πληροφόρηση που έχω δίνει 50% πιθανότητες να περάσει το νέο μνημόνιο από τη Βουλή μέσω της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 26% πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα και 24% να προκηρυχθούν εκλογές. Θεωρώ πως η κοινή λογική θα πρυτανεύσει, οι συνιστώσες θα έρθουν στα σύγκαλά τους και ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από το Κοινοβούλιο, με κάποιες απώλειες από την πλειοψηφία.

Οι πολίτες έδωσαν προ τριμήνου εντολή στην κυβέρνηση να κυβερνήσει, όχι να στήνει κάθε τρεις και λίγο κάλπες προκειμένου να τους ρωτά τι πρέπει να κάνει. Ο ίδιος ο Τσίπρας θα αντιλαμβάνεται, υποθέτω, ως πρωθυπουργός ότι η διακυβέρνηση απαιτεί γρήγορες αποφάσεις και όχι «πλέριες συμμετοχικές διαδικασίες», που μπορεί να ανατινάξουν την οικονομία μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Αν ωστόσο έπρεπε να βάλω τα λεφτά μου κάπου, σε περίπτωση αδιεξόδου, αυτά θα ήταν στο δημοψήφισμα και όχι στις εκλογές.

Με δεδομένο ότι και στις δύο περιπτώσεις ο πρωθυπουργός θα κουβαλήσει στην πλάτη του τη συμφωνία και θα την υπερασπιστεί με τη λογική «Εγώ είμαι η Ευρώπη» (σουρεαλιστικό, αλλά έτσι είναι), θεωρώ πιο πιθανό το δημοψήφισμα από τις εκλογές. Πρώτον, γιατί θα συσπειρωθεί μια μεγάλη πλειονότητα υπέρ του και δεύτερον, γιατί μπορεί να διεξαχθεί εντός δεκαπενθημέρου. Θέλω γενικώς να πιστεύω ότι θα αποφύγουμε τη νέα δοκιμασία της όποιας κάλπης, αλλά είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω για το πώς σκέπτεται το Μαξίμου. Αφού έχουμε… μπλέξει, καλό είναι να ξέρουμε σε τι έχουμε μπλέξει.

«Τώρα αρχίζουμε» όμως για ακόμη έναν λόγο: Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εφαρμόσει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα προβλέπει η νέα συμφωνία. Είμαι βέβαιος ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση με την παρούσα μπολσεβίκικη σύνθεσή της αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη δύσκολη αποστολή. Το λιγότερο που χρειάζεται είναι ανασχηματισμός. Το περισσότερο που απαιτείται είναι διεύρυνση με πρόσωπα από την αγορά που να έχουν αίσθηση του διεθνούς περιβάλλοντος. Ξέρω, θα είναι δύσκολη η ισορροπία, αλλά πρέπει να γίνει.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα