ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ

Η αναθεώρηση της στρατηγικής από τον Τσίπρα και η περιθωριοποίηση Βαρουφάκη – Παναρίτη

Η εξώθηση της Ελενας Παναρίτη σε παραίτηση από τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν οφείλεται στην εσωκομματική εξέγερση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αφεθήκαμε να πιστέψουμε. Συνδέεται ευθέως με τη ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο τμήμα εκείνο των πιστωτών που με τη στάση του στο παρασκήνιο ορθώνει αδικαιολόγητα εμπόδια στην τελική λύση του ελληνικού ζητήματος. Η Παναρίτη βγήκε έξω από το παιχνίδι για τον ίδιο λόγο που ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σκιώδης υπουργός Οικονομικών, ενώ στην πραγματικότητα έχει αντικασταθεί από τον ολιγόλογο πλην ευρωπαϊστή -με την ευρύτερη του όρου έννοια- Ευκλείδη Τσακαλώτο: Είναι άνθρωπος που έχει άριστες σχέσεις με το Ταμείο, ενώ ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη ρήξη με το ΔΝΤ.

Ασφαλώς πρόκειται για μια απόφαση με τεράστιο ρίσκο που μόνο ένας σαραντάρης ηγέτης με τη μενταλιτέ του Τσίπρα θα μπορούσε να λάβει, αλλά το μείζον ερώτημα εδώ είναι άλλο: Γιατί ο Τσίπρας βάλλει κατά τμήματος των θεσμών, τη στιγμή που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το ευρωπαϊκό τμήμα τους; (Αρα η μετάθεση των πληρωμών της χώρας για το τέλος του μήνα είναι ανεκτή σε Βρυξέλλες -Βερολίνο.) Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται μεταξύ άλλων σε μια συνέντευξη της Παναρίτη σε τηλεοπτικό σταθμό στις 7/12/2014 (στον Κώστα Μάρδα), η οποία αναμεταδόθηκε προχθές σε επανάληψη. Σε εκείνη τη συνέντευξη η Ελενα είχε την αφέλεια να δείξει φωτογραφίες της τυλιγμένη με τη σημαία του Περού, αγκαλιά με τον δικτάτορα Φουτζιμόρι. Σε εκείνη τη συνέντευξη η Παναρίτη είχε υποστηρίξει φανατικά τη διαγραφή χρέους με τη βοήθεια του ΔΝΤ και χαρακτήριζε με απαξιωτικούς όρους τη γραφειοκρατία της Κομισιόν («γραφειοκράτες» κ.λπ.).

Οσο ο Τσίπρας αγόραζε τη στρατηγική Βαρουφάκη -διαγραφή χρέους με τη συμμαχία του ΔΝΤ-, η Παναρίτη και η λογική της είχαν θέση στο παρελκυστικό παιχνίδι της Ελλάδας στο Brussels Group. Από τη στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να διεκδικήσει τη λύση με τη συμμαχία της Μέρκελ, του Ολάντ και του Γιούνκερ, Βαρουφάκης και Παναρίτη δεν μπορούσαν να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η περιθωριοποίησή τους έγινε σε συνεννόηση με τον Τσίπρα και το Μαξίμου χάριν του εθνικού καλού. Μπορεί. Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Την ώρα που ο πρωθυπουργός κάνει τηλεδιασκέψεις με κορυφαίους ηγέτες του πλανήτη από το γραφείο του, ο υπουργός του επί των Οικονομικών και η συνεργάτριά του δειπνούν στην ταράτσα της φίλης μου της Μίνας ατενίζοντας τον Παρθενώνα, διαπληκτιζόμενοι με δημοσιογράφους.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα