ΜΕΣΩ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Το ελληνικό ζήτημα και τα επόμενα βήματα της «μαμάς Μέρκελ»

Σήμερα που το «τόπι» καίει και κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να διατυπώσει πρόβλεψη, επιτρέψτε μου να εισαγάγω στην εξίσωση της διαπραγμάτευσης δύο άγνωστες παραμέτρους. Η πρώτη είναι η παράμετρος «μαμά Μέρκελ». Από το Βερολίνο μού λένε ότι η καγκελάριος, ευρισκόμενη εις τας δυσμάς της τρίτης θητείας της, προετοιμάζει μεθοδικά τα επόμενα βήματά της για την ανάληψη κορυφαίου ευρωπαικού ρόλου, πιθανόν της προέδρου των αρχηγών κρατών-μελών της ευρωζώνης. Αυτή της η φιλοδοξία περνά κατά σειρά από το ελληνικό ζήτημα, το βρετανικό ζήτημα και τον… Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε την αυτή επιθυμία με τη Μέρκελ, να γίνει αυτός -με τον τρόπο που το εννοεί- «ο μπαμπάς» της Ευρώπης, γι’ αυτό και προ καιρού άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο η πληροφορία ότι προορίζεται για πρόεδρος του Eurogroup.

Οταν το έμαθε αυτό η Μέρκελ το έκοψε μαχαίρι. Εβαλε αμέσως φρένο στη φιλοδοξία του πανίσχυρου υπουργού της. Ο ρόλος του «μπαμπά» της Ευρώπης είναι πιασμένος από τη «μαμά» της Ευρώπης, για να παραφράσω τον Οσκαρ Ουάιλντ. Αν ο Σόιμπλε λοιπόν δημιουργεί προβλήματα στη Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα, δεν είναι γιατί αντιπαθεί τον Βαρουφάκη αλλά γιατί της «επιστρέφει» τη μεταχείριση για το Eurogroup. Βεβαίως, μεγάλα παιδιά είναι, ξέρουν τα όριά τους, και να μην τα ξέρουν όμως, φρόντισε η καγκελάριος με διαρροές σε φιλικές εφημερίδες της για δήθεν αποπομπή Σόιμπλε να τα προσδιορίσει. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θεωρείται σοβαρός γεωπολιτικός παίκτης, έλαβε το μήνυμα και εικάζεται ότι στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης θα αφήσει κενό χώρο για την καγκελάριό του.

Η δεύτερη παράμετρος είναι το βρετανικό ζήτημα. Η στρατηγική Μέρκελ να καταγραφεί στην Ιστορία ως «μαμά της Ευρώπης» περνά μέσα από το βρετανικό ζήτημα και έχει μία ενδιάμεση στάση: το ελληνικό ζήτημα. Το δικό μας θέμα θεωρείται πιλότος για το βρετανικό. Ο Τσίπρας είναι το τεστ του Κάμερον. Ανθρωποι που ξέρουν καλά τα παρασκήνια του Βερολίνου μού λένε ότι η Μέρκελ θα είναι αξιόπιστη στη διαπραγμάτευση έναντι των Βρετανών, ανάλογα με τη λύση που θα δώσει στο ελληνικό ζήτημα. Αν η συμφωνία είναι βαριά λιτότητα χωρίς προοπτική -εδώ εντάσσεται και ο προβληματισμός για το χρέος-, η Μέρκελ θα γίνει δεκτή στο Λονδίνο με καχυποψία. Αν όμως η τελική λύση για την Ελλάδα έχει ένα λουκουμάκι για τον Τσίπρα -οι μαμάδες είναι καλές στο τρατάρισμα-, τότε θα της στρώσουν χαλί στο Λονδίνο. Τα πράγματα λοιπόν είναι σχετικά απλά: η λύση θα φθάσει στην Αθήνα μέσω Λονδίνου.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα