Κάθε 30 μέρες ο φόρος των διαφημίσεων

Δέσμευση στους δανειστές ότι θα ανακληθεί η απόφαση Σαββαΐδου να πληρωθεί από τους καναλάρχες έως 20 Ιανουαρίου του 2016

Με πέντε μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι χάνει φέτος 100.000.000 ευρώ (όσα περίπου υπολογίζει ως «όφελος» για το 2016 από τις περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) από την επιβολή του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, νομοθετική ρύθμιση που «πάγωσε» λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου!

Στην τελευταία πρόταση που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα προβλέπεται ότι εντός του 2015 «θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ώστε ο φόρος αυτός να εισπραχθεί φέτος»! Η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλε την είσπραξή του για το 2016. Με μια απλή εγκύκλιο 23 μόλις λέξεων της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου άλλαξε η νομοθεσία και επέτρεψε στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην πληρώνουν κάθε μήνα τον φόρο 20% που επιβάλλεται από φέτος στις διαφημίσεις, αλλά να τον αποδώσουν ως σύνολο έως τις 20 Ιανουαρίου του 2016.

Τώρα, πέντε μήνες μετά, η κυβέρνηση δεσμεύεται, απέναντι στους δανειστές, ότι η απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου θα ανακληθεί και ο φόρος αυτός θα ζητηθεί από το Δημόσιο εντός του τρέχοντος έτους. Βέβαια, είναι αμφίβολο αν θα τον πληρώσουν οι μεγαλόσχημοι των καναλιών, γιατί η επιβολή φόρου συνεπάγεται επιβάρυνση η οποία μπορεί να μετακυληθεί στους διαφημιζόμενους και στα προϊόντα. Και όλα αυτά σε ένα οικονομικό περιβάλλον που δεν αναπτύσσεται, αλλά φθίνει. Την ίδια ώρα τα θύματα της κρίσης, οι Ελληνες φορολογούμενοι, συνεχίζουν να πληρώνουν μήνα με τον μήνα τους φόρους και τα χαράτσια που δεν έχουν καμία σχέση με το εισόδημά τους. Από την εφαρμογή του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων αναμένονται έσοδα ύψους 100.000.000 ευρώ για φέτος και 100.000.000 ευρώ για το 2016.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα