ΟΙ… ΠΙΟΥΡΙΦΟΪ

Η απόπειρα του Σαμαρά να πετάξει το ΔΝΤ και η Αμερική

Eίμαι πλέον πεπεισμένος, έπειτα από διαχρονική παρατήρηση της στάσης του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση: Η Ελλάδα κερδίζει από τη θέση της στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τη θέση της στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Κερδίζει, γιατί αποτελεί ειλημμένη θέση των μεγάλων του κόσμου, ανέκκλητη, να παραμένει στην ευρωζώνη ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ηγετών και αποτελεσμάτων. Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η ανάσχεση της ρωσικής καθόδου αποτελούν επαρκή κίνητρα για να μας σώζουν. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλαδα πληρώνει ακριβά τη θέση της στον γεωπολιτικό χάρτη, διότι αυτή γίνεται και θα γίνεται με καθαρά αποικιοκρατικούς όρους.

Δείτε τη στάση του ΔΝΤ σε δύο διαφορετικές φάσεις της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας. Γιατί αρνήθηκε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση και άφησε τον Σαμαρά να «πέσει» στην προεδρική εκλογή; Ηταν δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί με την ελληνική εξωτερική πολιτική; Μα, κατ’ ουσίαν δεν υπήρχε εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα είχε προκαλέσει την οργή της Ρωσίας με την επανειλημμένη αθέτηση υποσχέσεων για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμανιών.

Τι έφταιξε, λοιπόν, και ο περίφημος Τόμσεν τίναξε την αξιολόγηση στον αέρα, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με πρόσχημα την άρνηση Σαμαρά να μειώσει τις συντάξεις; Τώρα, η απάντηση είναι καθαρή: Οι Αμερικανοί είχαν πάψει να βλέπουν την Ελλάδα ως γεωπολιτικά χρήσιμη, μετά την απόπειρα Σαμαρά να πετάξει το ΔΝΤ -άρα, την Αμερική- έξω από το σχήμα της κηδεμονίας.

Αξιολόγηση που θα επέτρεπε στην Ελλάδα έξοδο στις αγορές και απαλλαγή από την κηδεμονία του ΔΝΤ δεν υπήρχε στο πρόγραμμα, ούτε θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον. Ο Τόμσεν και ο κάθε Τόμσεν προώρισται να διαδραματίζει τον ρόλο του σύγχρονου Πιουριφόι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας επωφελήθηκαν σε πρώτη φάση από αυτήν την αμερικανική παρέμβαση. Η Δύση χρειαζόταν μια αντικανονική κυβέρνηση ως δούρειο ίππο, προκειμένου να κρατά σταθερή την ισοτιμία δολαρίου – ευρώ. Προσθήκη: Αντικανονική, αλλά κατά βάθος πιστή κυβέρνηση. Μόλις άρχισε ο Τσίπρας τα πηγαινέλα στη Ρωσία, άρχισε να αλλάζει και η στάση του Ταμείου στη διαπραγμάτευση.

Τη μία ήθελε περισσότερα για το Ασφαλιστικό, την άλλη για τις δαπάνες, την τρίτη για τους φόρους. Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Τουρκία προσφάτως αποκάλυψε στο πρακτορείο Αναντολού ότι, παρά τις διακηρύξεις, οι ΗΠΑ δεν είχαν κάνει τίποτε μέχρι τότε για να παρέμβουν στο Ταμείο. «Δούλευαν» τον Τσίπρα, όπως «δούλευαν» και τον Σαμαρά! Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει, μόλις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κράτησε αποστάσεις για το θέμα του αγωγού. Καταλάβατε τώρα; Συνεννοηθήκαμε; Ποιο Ασφαλιστικό και ποιο πρωτογενές πλεόνασμα; Να ασφαλιστούν έναντι των Ρώσων ήθελαν.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα