Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

Το Σκοπιανό, το Κυπριακό και η «λευκή» σημαία Κοτζιά

Με τις εξελίξεις που έχουμε σε όλα τα μέτωπα, μοιραία αναγκάζομαι να πιάσω το νήμα από εκεί όπου το άφησα χθες: Στον βρόμικο ρόλο που παίζει το ΔΝΤ στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κλείσουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο τα μεγάλα εκκρεμή εθνικά θέματα εις βάρος ημών. Για τον αγωγό -που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι το κομβικό ζήτημα- τα έγραψα και επιβεβαιώθηκα μέχρι κεραίας. Ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης διευκρίνισε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Αδωνη Γεωργιάδη, ότι δεν θα λάβουμε την προκαταβολή των 5 δισ. ευρώ που ανοήτως ζωγράφιζε ο Βαρουφάκης στις σημειώσεις του τις προάλλες για να τον φωτογραφίσουν. Ο δε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τις δηλώσεις που έκανε για τον Turkish Stream σε Σκόπια - Σερβία ουσιαστικά τον ενταφίασε.
Δυστυχώς, αυτά δεν είναι τα μόνα σημάδια από τα οποία καταδεικνύεται η δραματική υποχώρηση στην οποία υποχρεώνεται ο Ελληνισμός στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν ακόμη τρεις μεγάλες αποδείξεις:

Η πρώτη είναι οι δηλώσεις Κοτζιά στα Σκόπια, με τις οποίες άρχισαν απευθείας διαπραγματεύσεις κατά παράκαμψη του ΟΗΕ και εγκαταλείφθηκε πλήρως η στρατηγική δεκαετιών όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για το όνομα. Ο κύριος Κοτζιάς ξέχασε τη συμφωνημένη σε εθνικό επίπεδο γραμμή «γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση έναντι όλων», περιορίστηκε στο να περιγράψει όνομα συμβατό μόνο «με το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία», χαρακτήρισε «φυλακή» την ιστορία, ενώ αναγνώρισε εμμέσως και «ταυτότητα» στους κατοίκους της γειτονικής χώρας, αρκεί αυτή να μην προβάλλεται με αλυτρωτικό τρόπο. Κοινώς τα παρατήσαμε, σηκώσαμε λευκή σημαία.

Το αυτό συνέβη με το Κυπριακό. Η δήλωση Αναστασιάδη «να μην υπολογίζουμε τις μητέρες πατρίδες», που εξίσωνε την Ελλάδα με την εισβολέα Τουρκία, δείχνει ότι η πατρίδα θα είναι απούσα από τις διαπραγματεύσεις κατ' απαίτησιν των αδελφών μας! Το καλοκαίρι που διανύουμε δυστυχώς έχει έντονες ομοιότητες με το 1974. Εύχομαι να μην έχουμε δραματική περιπλοκή και με τους Τούρκους, που παραβιάζουν συνεχώς τα σύνορα σε θάλασσα - αέρα εσχάτως.

Η ποιοτική μετάλλαξη και εμβάθυνση της αποικιοκρατίας σφραγίστηκε τέλος από τη διαρροή του κειμένου Τόμσεν, που είχε ως στόχο να εξευτελίσει τον πρωθυπουργό. Με διαγραφές σημείων, κοκκινισμένο, το διορθωμένο από τον Δανό κείμενο, που είχε υπογράψει ο ίδιος ο Τσίπρας, συνιστά μνημείο ασέβειας προς εκλεγμένο ηγέτη. Το μόνο που μου απομένει, όσο χαράσσω αυτές τις θλιμμένες γραμμές, είναι να ελπίζω μέσα από την ψυχή μου, όπως και κάθε πατριώτης Ελληνας, να σταματήσει η εθνική ζημιά κάπου εδώ. Είναι τραγικό να βλέπεις τόσες υποστολές σημαίας.

Μανώλης Κοττάκης