DEADLINE

Η στρατηγική του Τσίπρα και η πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

Η σημερινή ημέρα, Τρίτη 30 Ιουνίου, 6 το απόγευμα ώρα Αμερικής, χαράματα Τετάρτης ώρα Ελλάδος, είναι η μέρα της κρίσεως για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη μακρά διάρκειά της λόγω της διαφοράς ώρας με την Ουάσινγκτον θα φανερώσει τα χαρτιά του και θα αποδείξει αν έχει στρατηγική δραχμής ή στρατηγική παραμονής στο ευρώ, ανεξαρτήτως της προσωπικής του τύχης. Τη μέρα αυτή, σύμφωνα με τη διευκόλυνση που του έκανε στις αρχές Ιουνίου η διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να πληρώσει τις τρεις ενοποιημένες δόσεις που χρωστά η Ελληνική Δημοκρατία, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι έως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η Ελλάδα, άγνωστο με ποιον τρόπο, είχε εξασφαλίσει τα χρήματα αυτά και η στάση πληρωμών, η πρώτη μεταπολιτευτικά, είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού. Αν πληρώσει και παρ’ ελπίδα καταλήξει σε συμφωνία στο «παρά ένα» με τους δανειστές, τότε θα ακυρώσει το επικίνδυνο δημοψήφισμα. Αν όχι, είναι λίαν πιθανόν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες των διεθνών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει, να απαιτηθεί όλο το ελληνικό χρέος που χρωστάμε στον ΕSM, και να δημευθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο ελληνική περιουσία όπου γης: πρεσβείες, προξενεία, τράπεζες στα Βαλκάνια, ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο Τσίπρας θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον Χαρίλαο Τρικούπη που θα συνδέσει το όνομά του με μια χρεοκοπία.

Αρνούμαι να πιστέψω την ιδέα ότι ο άνθρωπος που γνώρισα το 2009 έχει στρατηγική δραχμής, αν και η ρητορεία τόσο του ιδίου όσο και των υπουργών του, όπως ο Βαρουφάκης, τις τελευταίες μέρες ευλόγως γεννούν δεύτερες σκέψεις. Του ιδίου γιατί η απόπειρά του να χρεώσει στο Eurogroup την ευθύνη για το bank run που προκάλεσε ο ίδιος με το διάγγελμά του δεν μαρτυρά αγαθές προθέσεις.

Εκτός αν σκηνοθετεί την έξοδό του. Του Βαρουφάκη γιατί, όπως είναι σε άριστη θέση η στήλη να γνωρίζει, ο υπουργός Οικονομικών σκηνοθέτησε το επεισόδιο της αποβολής στο Eurogroup για να έχει να το επικαλείται ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Από την περασμένη εβδομάδα κάποιοι που ήξεραν μιλούσαν δημοσίως για «ηρωική έξοδο Βαρουφάκη» στο Eurogroup. Θα περιμένουμε. Ορισμένοι δικοί του κορυφαίοι υπουργοί τού λένε ότι, αν πληρώσει το ΔΝΤ, η καταληκτική προθεσμία είναι η 20ή Ιουλίου, όταν λήγει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θεωρούν ότι έως τότε έχει χρόνο να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία ο πρωθυπουργός. Δεν του λένε την αλήθεια. Με κλειστές τράπεζες το deadline δεν είναι η 20ή Ιουλίου. To dead της κυβέρνησης και της χώρας θα έχει προηγηθεί.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα