ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

Ο Μεϊμαράκης και η αντίδραση αν ο Τσίπρας πάει στη δραχμή

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και ενώ οι κάλπες είχαν μόλις κλείσει, ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε μια δήλωση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη: Εθεσε προθεσμία 48 ωρών για την επίτευξη συμφωνίας, με την προσθήκη ότι με το πέρας αυτής η Ν.Δ. θα αντιδράσει με άλλον τρόπο. Μέσα στον γενικό χαμό κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσε ο Μεϊμαράκης τη στιγμή που απηύθυνε το τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό. Ηταν, άλλωστε, νωρίς, δεν είχε παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έφερε επίσημη ιδιότητα, οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι αποτελεί μια συνήθη κορόνα.

Η απάντηση σήμερα είναι ότι «όχι, δεν ήταν κορόνα», ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήξερε καλά τι έλεγε. Τις τελευταίες ώρες υπάρχει διάχυτη καχυποψία στους κόλπους της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, ότι ο πρωθυπουργός δεν υπερέβη το εσωκομματικό του πρόβλημα με το δημοψήφισμα του 60% και βασανίζεται με την ιδέα του απονεννοημένου διαβήματος: Της πρόκλησης ενός Grexit, το οποίο θα χρεώσει μετά μεγάλης ευκολίας στους ξένους. Προσεκτική παρατήρηση του τρόπου που κινείται ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης και των συνεχών αστερίσκων που θέτει σε σειρά ζητημάτων -προχθές τη νύχτα μίλησε για «ατυχή διατύπωση του κειμένου του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών» που υπέγραψε ο Τσίπρας- πείθει όλο και περισσότερο ότι η Αριστερά δυσκολεύεται να σηκώσει στην πλάτη της οιαδήποτε συμφωνία. Οχι αυτή τη συμφωνία, οιαδήποτε συμφωνία. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο Τσίπρας, εγκλωβισμένος μεταξύ λαϊκής εντολής και πολιτικών αρχηγών, προσπαθεί να διαφύγει με ένα άλμα στο κενό που θα του δώσουν την ευκαιρία να κάνει οι ακραίοι της Ευρώπης. Δυστυχώς γι’ αυτόν έχει γίνει αντιληπτός, μέσα έξω, και τα τεχνάσματα με την αναδρομική παραίτηση Βαρουφάκη δεν αρκούν.

Το κείμενο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τα πρακτικά και κυρίως η αντίδραση που του ετοιμάζει ο Μεϊμαράκης, αν δεν γυρίσει με συμφωνία από τις Βρυξέλλες, είναι ο εφιάλτης του. Το κείμενο, διότι ερμήνευσε τη λαϊκή εντολή όπως ήθελε ο ίδιος απαρχής και επειδή του μεταβιβάζει την «κύρια ευθύνη για τη διαπραγμάτευση». Τα πρακτικά, γιατί εκεί υπάρχουν όλα για τον ιστορικό του μέλλοντος και αν η Ιστορία το ζητήσει, θα δημοσιευτούν νωρίτερα του κανονικού (υπήρχε και πρακτικογράφος και στενογράφος μέσα στην αίθουσα για την πλήρη απόδοσή τους). Ο πρόεδρος της Ν.Δ., διότι, γνωρίζοντας καλά από τον συνδικαλισμό των αμφιθεάτρων, αντιλαμβάνεται καλά τι πρέπει να κάνει και με ποιους να μιλήσει αν ο Τσίπρας επιχειρήσει να πάει τη χώρα πραξικοπηματικά στη δραχμή. Τα πραξικοπήματα ενίοτε καταστέλλονται εν τη γενέσει τους.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα