EXEIΣ ΠΑΚΕΤΟ

Ιδού η ελληνική πρόταση!

Τι προβλέπει για ΦΠΑ, ΕΚΑΣ, φόρους, συντάξεις και άλλα μέτρα ύψους 13 δισ.!

Βαρύ πακέτο μέτρων, που υπολογίζεται στα 12-13 δισ. ευρώ, κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές και στη Βουλή, με μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και του ΕΚΑΣ, άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων κ.ά.
H πρόταση συγκροτήθηκε σε συνεργασία και με Γάλλους εμπειρογνώμονες (με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Γαλλίας στο Εuro Working Group Μπρούνο Μπεζάρ) προκειμένου να τύχει της καλύτερης δυνατής αποδοχής. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες:
Στο πεδίο του ΦΠΑ προβλέπεται:

  • Στον συντελεστή του 13% μένουν μόνο τα βασικά τρόφιμα, το ρεύμα οι λογαριασμοί του νερού και τα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα πάνε στο 23%.
  • Από το 13% στο 23% πηγαίνει και η εστίαση.
  • Σε υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 6,5% παραμένουν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θεάματα.
  • Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά έως το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και τα πιο τουριστικά.
  • Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

Στην υπόλοιπη φορολογία προβλέπεται:

  • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και το 2016.
  • Επανασχεδιασμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.
  • Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες, με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου.
  • Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, από 26% που είναι σήμερα.
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες.

Προβλέπονται και συμπληρωματικά φορολογικά μέτρα (εάν σημειωθούν αστοχίες), όπως:

  • Αύξηση από 11% σε 15% του συντελεστή που επιβάλλεται στο ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ.
  • Ο φόρος για τις επιχειρήσεις μπορεί να πάει και στο 29%.

Στο Ασφαλιστικό προβλέπεται:

  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2019, με άμεση περικοπή του από το 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων.
  • Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως τον Οκτώβριο του 2015.
  • Καταργούνται άμεσα οι πρόωρες συντάξεις, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη (στα 62 θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας).
  • Επιπλέον, θα προβλεφθεί ποινή 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.
  • Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ.
  • Για τους αυταπασχολουμένους οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα.
  • Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%.
  • Για τις επικουρικές θα γίνει και αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.
  • Τέλος, προβλέπονται περικοπές αμυντικών δαπανών 100.000.000 ευρώ το 2015 και 200.000.000 το 2016.

Στέλιος Κράλογλου

«Handelsblatt»: «Διπλό δάνειο 80 δισ. ευρώ»

Διπλό δάνειο ύψους 80 δισ. ευρώ για την Ελλάδα φέρεται ότι εξετάζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Το πρώτο μέρος του διπλού δανείου 13 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, θα έχει τη μορφή προγράμματος γέφυρας και θα αφορά την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας, ενώ το δεύτερο θα καλύπτει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας.

Μεταξύ των χρημάτων που θα δοθούν στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η «Handelsblatt», θα περιλαμβάνονται και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά των ελληνικών ομολόγων.
Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας στο διάστημα Οκτωβρίου 2015-Δεκεμβρίου 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι άμεσες πληρωμές στην ΕΚΤ (Ιούλιος-Αύγουστος), που αγγίζουν τα 6,7 δισ. ευρώ, καθώς και οι πληρωμές στο ΔΝΤ για τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, οι οποίες ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση από τους θεσμούς

Στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των δανειστών μας μπαίνει σήμερα η ελληνική πρόταση με τα μέτρα που θα συνοδεύουν το τριετές πακέτο στήριξης της χώρας μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Παράλληλα, τα στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εργάζονται πυρετωδώς, μετά την προχθεσινή εξουσιοδότηση του ESM, προκειμένου: (α) Να αποφανθούν κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης ώστε να δικαιολογείται η χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα, (β) να υπολογίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας και (γ) να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι απαντήσεις στα τρία παραπάνω θέματα και η αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων θα υποβληθούν στο Euro Working Group, ώστε να εξεταστούν από τους τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν αύριο στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Το Euro Working Group θα προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup, που θα ακολουθήσει αύριο στις 16.00 και το οποίο έχει στόχο να επισφραγίσει μια συμφωνία ανάμεσα στη χώρα μας και στους δανειστές της. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να επισφραγιστεί σε πολιτικό επίπεδο την Κυριακή σε Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 17.00 και Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 19.00. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι σύνοδοι αυτές θα ασχοληθούν με τη διαχείριση της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μ. Ροζάκος

Εως και πέντε εβδομάδες για να κλείσουν οι λεπτομέρειες

Μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 4-5 εβδομάδες και περνά δύο φορές από τα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης, προβλέπει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να εγκριθεί ένα πρόγραμμα δανειακής στήριξης όπως αυτό που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ESM, υπάρχουν συνολικά 13 βήματα που οδηγούν στην υπογραφή μιας δανειακής σύμβασης από τον επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ και από το κράτος στο οποίο χορηγείται το δάνειο. Τα δύο πρώτα βήματα έγιναν προχθές (υποβολή του ελληνικού αιτήματος για δανειοδότηση και επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προς Κομισιόν και ΕΚΤ, προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα).
Στη συνέχεια, ο ESM θα αποφασίσει αν θα χορηγήσει καταρχήν δανειακή στήριξη και η απόφασή του θα υποβληθεί προς έγκριση στα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών. Η δανειακή σύμβαση θα προετοιμαστεί από τον ESM και θα υποβληθεί προς έγκριση στα εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης. Πριν από την υπογραφή της σύμβασης, θα συνταχθεί Μνημόνιο με τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα