Παιχνίδια από τον Σαχινίδη για τον έλεγχο των τραπεζών

Τραπεζικότερο των τραπεζιτών εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιβεβαιώνοντας με τη στάση του ότι με κανέναν τρόπο δεν θέλει να βάλει χέρι στις ιδιωτικές διοικήσεις των τραπεζών, μολονότι αυτές θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Χθες, μία ημέρα μετά τη σχετική δήλωση του Ευ. Βενιζέλου για μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης επιβεβαίωσε το θέμα, ρίχνοντας όμως την ευθύνη στην τρόικα και αποκαλύπτοντας ότι ήδη υπάρχει σχετικό κείμενο. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη δήλωσε ότι ήδη αναζητούνται νέα εργαλεία για το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης προκειμένου το Δημόσιο να μην έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης. «Μπορεί ο νόμος να ορίζει κοινές μετοχές, αλλά υπάρχει και ένα κείμενο της τρόικας που προτείνει τη χρήση νέων εργαλείων, όπως ομόλογα μετατρέψιμα χωρίς δικαίωμα ψήφου» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αντέδρασε λέγοντας ότι «από το 2008 ως σήμερα οι τράπεζες έχουν πάρει σε ρευστό και εγγυήσεις πάνω από 150 δισ. ευρώ». Στη θέση πάντως του κ. Παπαδημούλη ότι η διαρροή του κειμένου της τρόικας ίσως και να εξηγεί το εκρηκτικό ράλι ανόδου των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο, όπου πιθανώς κάποιοι κερδοσκόπησαν, ο κ. Σαχινίδης απάντησε ότι το θέμα ερευνά ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

 

Γιώργος Λυκουρέντζος

Ετικέτες: