«Ο Ελληνας δεν δέχεται περιορισμούς»

Θα ήθελε να είναι η Μητέρα Τερέζα. Με την ίδια ευκολία που κάνει τους ανθρώπους να γελούν, να διορθώσει τα κακώς κείμενα του κόσμου. Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η «Ζουμπουλία» του... ιστορικού «Παρά πέντε», από το δικό της μετερίζι, σε δύσκολους καιρούς, σκορπά με το χάρισμά της γέλιο κι αισιοδοξία. Ηδη συμμετέχει στα γυρίσματα του σίκουελ της πολύ επιτυχημένης ταινίας «Νήσος 2» και περιοδεύει ανά την Ελλάδα με το άκρως επίκαιρο θεατρικό έργο «Φωνάζει ο κλέφτης», παρέα με τον φίλο της Γιώργο Καπουτζίδη. Εξω από τα δόντια, όπως πάντα, απαντά σε όλες εκείνες τις ερωτήσεις στις οποίες κάποιοι πολιτικοί θα έκλειναν τα αφτιά τους.

 

 

ΕΡ.: Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα του μέσου Ελληνα;

ΑΠ.: Το αίσθημα αλληλεγγύης το οποίο ξεχνάει όταν τα πράγματα είναι καλά και θυμάται όταν έρχονται τα δύσκολα.

 

ΕΡ.: Αν ήσασταν δήμαρχος ή βουλευτής για έναν μήνα τι θα προσπαθούσατε ν' αλλάξετε στην πόλη;

ΑΠ.: Θα έδινα προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών με αστυνόμευση και περιπολίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε στο κέντρο της Αθήνας. Θα ήθελα να ξανανιώσει ο Αθηναίος ότι μπορεί να περπατάει στην πόλη του.

 

ΕΡ.: Πιστεύετε, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ότι «μαζί τα φάγαμε»;

ΑΠ.: Απορώ πώς το είπε. Ο κ. Πάγκαλος είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και δεν ξέρω κάτω από ποια πολιτική πίεση ξεστόμισε κάτι τέτοιο. Με μια πρόταση μπορείς να ακυρώσεις όλο σου το παρελθόν. Δεν τον ακυρώνω δημόσια, αλλά ήταν κάτι που δεν έπρεπε να πει.

 

ΕΡ.: Πήγατε να ψηφίσετε στις τελευταίες εκλογές;

ΑΠ.: Μπορεί να έχω ρίξει και λευκό, αλλά πάντα πηγαίνω.

 

ΕΡ.: Ποια είναι η γνώμη σας για το ΔΝΤ και την τρόικα;

ΑΠ.: Τα πολιτικά θέματα, πραγματικά, δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Εχω ακούσει τόσες πολλές ιστορίες σχετικά με το γιατί γίνονται όλα αυτά σήμερα στην Ελλάδα, και άλλα τόσα στο παρελθόν από τότε που μπήκαμε στην Ε.Ε., που δεν ξέρω τι να πιστέψω πια.

 

ΕΡ.: Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία σας;

ΑΠ.: Η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι ότι έχω δημιουργήσει μια ζωή, την κόρη μου, η οποία έχει κάποια χαρακτηριστικά που με κάνουν να νιώθω ότι τα έχω καταφέρει. Η αποτυχία μου είναι η αδυναμία μου. Θα ήθελα να μπορούσα, με την ίδια δυνατότητα που κάνω τους ανθρώπους να γελούν, να διορθώσω όλα τα κακώς κείμενα του κόσμου. Θα ήθελα να ήμουν η Μητέρα Τερέζα, να κάνω έναν καλύτερο κόσμο. Να ξεσήκωνα άλλον τόσο κόσμο και να ερχόταν στο Σύνταγμα. Αλλά είμαι πολύ αδύναμη.

 

ΕΡ.: Είστε υπέρ ή κατά της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος;

ΑΠ.: Είμαι κατά. Πόσα θα μας απαγορεύσουν πια... Ο Ελληνας από τη φύση του δεν δέχεται τους περιορισμούς. Το χειρότερο είναι ότι όταν απαγορεύεις επιβάλλεις.

 

ΕΡ.: Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχετε κάνει ή θα κάνατε για τα λεφτά και τη δόξα;

ΑΠ.: Δεν έχω κάνει μεγάλες θυσίες αλλά, λυπάμαι που το λέω, έχω κάνει μικρές εκπτώσεις. Θα ήθελα πολύ να μη γίνονταν και να μην ξαναγίνουν στο μέλλον. Θα προσδοκούσα να ήμουν πιο ακέραια ως χαρακτήρας. Αυτό παλεύω. Είναι ένας αγώνας με τον εαυτό μου.

 

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει ο δεύτερος πολιτικός στην Ιστορία που θα πει στον ελληνικό λαό «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»;

ΑΠ.: Εύχομαι όχι. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε, όμως, όλα στον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς αυτό που λέω να δηλώνει πολιτική θέση. Απλώς θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά λάθη επί σειράν ετών. Δεν μπορεί η πολιτική να περιορίζεται μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, δηλαδή Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ. Εχουμε κι εμείς ευθύνη για όλα αυτά. Πρέπει να θυμηθούμε από πού προερχόμαστε, να μάθουμε να κρίνουμε, και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε.

 

ΕΡ.: Πείτε μας έναν στίχο που σας εκφράζει.

ΑΠ.: Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο. Η ρήση που με χαρακτηρίζει είναι «αύριο θα έρθει μια άλλη μέρα».

 

ΕΡ.: Ποια είδηση της φετινής χρονιάς παρακολουθήσατε με ενδιαφέρον και σε ποια κλείσατε την τηλεόραση;

ΑΠ.: Την κλείνω με τα φορολογικά μέτρα, με τα κοψίματα των συντάξεων, τις έκτακτες εισφορές. Κάτι καλό δεν θυμάμαι να έχω ακούσει τελευταία.

 

ΕΡ.: Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα; Φιλοξενείτε κάποιο κατοικίδιο;

ΑΠ.: Εχω έναν σκύλο εδώ και δέκα χρόνια. Είναι παρέα. Με έναν τρόπο μέλος της οικογένειας.

 

ΕΡ.: Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην τέχνη σας; Τι σας έχει δυσκολέψει περισσότερο σ' αυτήν;

ΑΠ.: Η τρομακτική ελευθερία έκφρασης που έχει με έναν απόλυτα αυστηρό περιορισμό.

 

ΕΡ.: Οργανώνετε πλέον πιο μεθοδικά το μηνιαίο μπάτζετ σας λόγω της οικονομικής κρίσης;

ΑΠ.: Εννοείται. Δεν είναι θέμα περικοπών, αλλά εσόδων και εξόδων. Παλιά δεν σκεφτόμουν λογαριασμούς. Τώρα ανοίγω να τους δω. Ηταν λίγο καλύτερα τα πράγματα.

 

ΕΡ.: Αν κερδίζατε το τζόκερ ποια τρία πράγματα θα κάνατε πρώτα;

ΑΠ.: Θα ήθελα να κάνω τη ζωή μου λίγο καλύτερη. Να συνεισφέρω σε κάποιους ανθρώπους χωρίς να γνωρίζουν από ποιον προέρχεται η βοήθεια. Επίσης θα ήθελα να ανοίξω έναν χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης για παιδιά. Ενα εργαστήρι με βιβλιοθήκες, δράσεις και δραστηριότητες, δωρεάν, φυσικά.

 

 

Δέκα μικρά μυστικά

 

  • Γεννήθηκε στην Καλλιθέα, αλλά η καταγωγή της είναι από τον Πόντο.
  • Προτού γίνει ηθοποιός είχε δουλέψει για πολλά χρόνια ως γραμματέας. Μετά, όπως λέει χαρακτηριστικά, τα έκανε όλα τούμπα και πήγε στη σχολή θεάτρου.
  • Εξακολουθεί να κατοικεί στην Καλλιθέα.
  • Εχει μια κόρη 17 ετών, η οποία θέλει να γίνει ηθοποιός. Αρχικά είχε τις αντιρρήσεις της, αλλά τώρα έχει υποκύψει.
  • Την ξεκουράζει η μπιρίμπα.
  • Ακούει συνήθως ελληνική μουσική, κατά προτίμηση έντεχνη.
  • Της αρέσουν το κολύμπι και το διάβασμα.
  • Από τις αγαπημένες της ταινίες φετινής προβολής είναι «Ο λόγος του βασιλιά».
  • Αγαπημένες της γωνιές στην Αθήνα είναι η Πλάκα και το Γκάζι.
  • Πιστεύει ότι υπάρχει προηγούμενη ζωή, γι' αυτό θα ήθελε να μεταφερθεί στην εποχή των Ινκας. Θα ήθελε να ταξιδέψει στο Περού και το Θιβέτ και να γνωρίσει παλαιότερους πολιτισμούς.

 

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Ετικέτες: