«Πουλήστε τα κόκκινα δάνεια άμεσα στους γύπες»

Δύο παράλληλες μάχες -μία για την οριστικοποίηση του νέου Μνημονίου και μία για την τελική λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προκαλούν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με αντάλλαγμα την εκταμίευση της πρώτης δανειακής δόσης από τον ESM- βρίσκονταν σε εξέλιξη ως αργά χθες το βράδυ στην πολύωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των πιστωτών μας, με στόχο να κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ως απόψε ή αύριο το πρωί.
Το νέο Μνημόνιο σχεδιάζεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή την Πέμπτη, μία ημέρα αργότερα να εγκριθεί από το Eurogroup και το φινλανδικό Κοινοβούλιο και να ακολουθήσουν οι σχετικές ψηφοφορίες σε άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, ώστε η δανειακή βοήθεια να αποδεσμευθεί πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγουν τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ.

Οι 100 δόσεις

Στα προαπαιτούμενα μέτρα η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, δραστικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και νέες αλλαγές στον ΦΠΑ. Ο κατάλογος των προαπαιτουμένων ενδέχεται να διευρυνθεί με άλλες δύο επώδυνες παρεμβάσεις: (α) αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και προσωπικές εταιρίες από το 55% στο 75% του κύριου φόρου για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016 και (β) περαιτέρω αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 4% στο 6% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και έως 100.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τη διατήρησή της στο 6% για εισοδήματα 100.001-500.000 ευρώ και τη μείωσή της από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Στο μέτωπο της οριστικοποίησης του νέου Μνημονίου ως αργά χθες το βράδυ ανοιχτά παρέμεναν τρία ακανθώδη ζητήματα:
1. Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η σκληρή εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επέμενε να μπορούν να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια σε funds-γύπες, κάτι που αποκλείει η ελληνική πλευρά. Αρχικά αναμένεται να γίνουν αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, που θα περιλαμβάνουν προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αλλά με πλαφόν στην αντικειμενική αξία της (πιθανώς 300.000 ευρώ). Σε δεύτερη φάση θα συσταθεί εταιρία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
2. Η μετενέργεια: Οι δανειστές επιθυμούν η παράταση της διάρκειας ισχύος μιας σύμβασης μετά τη λήξη της να είναι τρεις μήνες και όχι έξι, όπως θέλει η ελληνική πλευρά. Μετά την πάροδο του τριμήνου ή του εξάμηνου, ανάλογα με το ποια πρόταση προκριθεί, ξεκινά ο χρόνος της μετενέργειας, που σημαίνει ότι όλοι οι όροι της σύμβασης συνεχίζουν να ισχύουν στις ατομικές πλέον συμβάσεις των εργαζομένων ενός κλάδου.
3. Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα που παίρνουν τον δρόμο (μαζί με το Μνημόνιο) για τη Βουλή

Το «ξήλωμα» της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και νέες αλλαγές στον ΦΠΑ, προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των τελευταίων παρεμβάσεων, θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα κατατεθούν στην ελληνική Βουλή μαζί με το νέο Μνημόνιο, προκειμένου η ψήφισή τους να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου. Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση αποκλείει το να ενταχθούν στα προαπαιτούμενα οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις και επιχειρεί να τις «σπρώξει» προς νομοθέτηση το φθινόπωρο.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα αναμένεται να καταγραφούν σε ξεχωριστό άρθρο του νομοσχεδίου με το νέο Μνημόνιο και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα περιλαμβάνουν:
Ρύθμιση 100 δόσεων: Οπως ανέφερε προχθές η «δημοκρατία», για αρχικό χρέος προς το Δημόσιο ύψους άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα αυξηθεί από 3% σε 5%. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί έως 50%, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Για χρέη ύψους έως 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα παραμείνει μηδενικό μόνο εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: (α) ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, (β) το χρέος κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, (γ) η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%. Υπό συζήτηση παραμένει το αν θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση όσοι δεν είναι συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, γιατί υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Αγροτικό πετρέλαιο: Ο ειδικός φόρος προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά σε δύο δόσεις.
Αλλαγές στον ΦΠΑ: Ο ΦΠΑ του μοσχαρίσιου κρέατος θα μειωθεί από 23% σε 13%, αλλά, αντιθέτως, θα επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα