Στον «πόλεμο» του ντιμπέιτ

Ο παρουσιαστής Πάνος Χαρίτος κάνει φλασμπάκ στην καριέρα του

«Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να διατηρήσεις τα ιδανικά και τις αξίες σου, ό,τι και αν συμβαίνει γύρω σου. Ακόμη και αν οι συνθήκες της ζωής σου έχουν αλλάξει προς στο χειρότερο και οι ευκολίες σου έχουν τέθει υπό αμφισβήτηση, εσύ να κρατάς δυνατά τη φωνή σου. Οι αξίες στη ζωή είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον σου». Αυτές ήταν οι τελευταίες φράσεις από τη συζήτησή μας με τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, τον κεντρικό παρουσιαστή του βραδινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1, που επί 15 χρόνια κάλυπτε τις σημαντικότερες πολεμικές συρράξεις ανά την υφήλιο.
Ο δημοσιογράφος, ο οποίος εργάζεται από το 1997 στη δημόσια τηλεόραση, δεν μπορούσε να αρνηθεί τη θέση του βασικού παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων μετά τη «μαυρο-εποχή», όπως τονίζει ο ίδιος.

Βομβαρδισμός

Αν και αυτό που έχει ζήσει έως σήμερα στο στούντιο με το δημοψήφισμα, τα capital controls, την προκήρυξη εκλογών, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να βρίσκεται σε «εμπόλεμη δημοσιογραφική ζώνη» με συνεχή… βομβαρδισμό ειδήσεων.

«Η συνεργασία μου με την ΕΡΤ ξεκίνησε όταν ήμουν στα Τίρανα, το 1997, και κάλυπτα για το ΑΠΕ το σκάνδαλο με τις πυραμίδες του Μπερίσα, που εξαφάνισε τις οικονομίες των Αλβανών. Το 2000 ξεκίνησε η συνεργασία μου με το BBC στη Μέση Ανατολή. Τότε, με ξανακαλούν από την ΕΡΤ και με πληροφορούν ότι τους ενδιαφέρει να τους δίνω θέματα για τη δεύτερη ιντιφάντα των Παλαιστινίων» υπογραμμίζει στη «δημοκρατία» ο Πάνος Χαρίτος.

«Με κέντρο την Ιερουσαλήμ, αρχίζω να καλύπτω τη γενοκτονία μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι στη Ρουάντα, τον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε, τις εισβολές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τη διαμάχη της Συρίας με τον Λίβανο, τον πόλεμο στο Ιράκ, στην Υεμένη, την Αραβική Ανοιξη σε Τυνησία και Αίγυπτο, την πτώση του Καντάφι στη Λιβύη και, φυσικά, τον τετραετή εμφύλιο στη Συρία, που ακόμη μαίνεται και έχει πάρει θρησκευτικές διαστάσεις. Πιστεύω ότι θα τερματιστεί μόνο όταν διαμελιστούν τα εδάφη της Συρίας. Τώρα, μετράμε πτώματα στις θάλασσες από πρόσφυγες. Δυστυχώς, στη Συρία δεν υπάρχει μια προσωπικότητα που θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση του Ασαντ και, έτσι, βαθαίνει το χάος».

Η δεκαπενταετής παραμονή του δημοσιογράφου στη Μέση Ανατολή «επιβραβεύτηκε» με δύο τηλεφωνήματα: με μια κλήση από το BBC, όπου του ζητούν να στήσει ένα νέο τμήμα στη Κένυα, και με μια κλήση από την ΕΡΤ, η οποία του προτείνει να αναλάβει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μετά τα δύο χρόνια της αμφιλεγόμενης ΝΕΡΙΤ.
«Αυτή η πρόταση ήταν τιμητική για μένα, να βρεθώ στο τιμόνι των ειδήσεων της ΕΡΤ μετά το λουκέτο της. Παράλληλα, μέσα μου ένιωθα ότι είχε κλείσει και ο κύκλος ως πολεμικός ανταποκριτής. Γύρισα σε μια Ελλάδα που ένιωθα ότι τα τελευταία χρόνια είχε πάρει λάθος δρόμο, ζούσε σε μια φούσκα και η κρίση ήταν αναμενόμενη. Οι περισσότεροι έχουμε χάσει πράγματα που αποτελούσαν μέρος της πραγματικότητάς μας και μέρα με τη μέρα βιώνουμε και μεγαλύτερες υλικές και οικονομικές απώλειες» τονίζει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, με την ταχύτητα των αλλαγών με δύο ντιμπέιτ μπροστά μου, στα οποία η ΕΡΤ κρατά πάντα θεσμικά τον ρόλο του οικοδεσπότη, πρέπει να είμαι ψύχραιμος. Χαίρομαι για τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ, αλλά για μένα το μεγαλύτερο εγχείρημα είναι να τηρούνται η πολυφωνία και η δεοντολογία» δηλώνει ο δημοσιογράφος

Βλέπει τρικομματική κυβέρνηση!

Ο Πάνος Χαρίτος όμως δεν διστάζει να πει τη γνώμη του γι’ αυτές τις εκλογές: «Πιστεύω και από τις δημοσκοπήσεις ότι θα σχηματιστεί μια τρικομματική κυβέρνηση και αυτό το βλέπω ως το καλύτερο δυνατό σενάριο. Για να δρομολογηθούν όποιες άλλες εξελίξεις, θα πρέπει πρώτα αυτή η χώρα να γίνει αυτάρκης και να παράγει».

Μαρία Ανδρέου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα