Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Οι παράγοντες που επέδρασαν και το τραπέζι ήρθε τούμπα

Την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων δεν είχαν ιδιαίτερο άγχος, όλα έμοιαζαν προδιαγεγραμμένα: Το άστρο του Τσίπρα έλαμπε, η τελευταία καταγεγραμμένη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. ήταν διψήφια, η συντηρητική παράταξη πορευόταν με «μεταβατικό αρχηγό», κανένας δεν μπορούσε να υπολογίσει αυτό που θα ακολουθούσε. Το ενδεχόμενο πρωτιάς της Ν.Δ., ακόμη και ως υπόθεση εργασίας, αντηχούσε ως ανέκδοτο.

Τι συνέβη, λοιπόν, και το τραπέζι ήρθε τούμπα, ώστε στην τελική ευθεία της πρόωρης αυτής αναμέτρησης να μην αποκλείεται η μεγάλη ανατροπή; Θεωρώ ότι τρεις παράγοντες επέδρασαν. Ο πρώτος είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αξιοποίησε τον χρόνο έως τις 30 Αυγούστου για να ανατάξει το ηθικό και να πετύχει το συντομότερο τη συσπείρωση της παράταξης. Εκείνη η συνέντευξη που έδωσε το βράδυ του διαγγέλματος Τσίπρα για την προκήρυξη των εκλογών, η αποφασιστικότητα που έδειξε για να καταδείξει ότι ο Αλέξης δεν είναι πλέον το αφεντικό και τα διαβρωτικά «ψευτράκος – πονηρούλης» που του απέδωσε ως ιδιότητες όρισαν την ηγεσία του.

«Ξαφνικά αποκτήσαμε αρχηγό!» μου έγραψε εκείνο το βράδυ σε μήνυμα απογοητευμένος νεοδημοκράτης. Στην πραγματικότητα, από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ασχολείται με τη συσπείρωση, αλλά με την προσέλκυση ψήφων από το Ποτάμι, τους ΑΝ.ΕΛ., τη Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος παράγοντας που επέδρασε στις συνθήκες είναι η περίφημη μελαγχολία ΣΥΡΙΖΑ. Ολο τον Αύγουστο η Αριστερά μοιρολογούσε τη διάσπαση. Δεν υπήρξε ούτε μία φορά από την προκήρυξη των εκλογών που να ένιωσε κανείς την ασφυκτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε καταγραφεί στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Και, παρά το γεγονός ότι το δίλημμα «παλαιό – νέο» λειτούργησε, δεν επεβλήθη τόσο καταλυτικά όσο υπολόγιζε ο Τσίπρας. Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και έπειτα από δύο ντιμπέιτ ακόμη δεν έχουμε καταλάβει γιατί πάμε σε εκλογές. Ο τρίτος παράγων που επιδρά στη δημιουργία συνθηκών ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο λαός.

Τα γράφαμε και τον Ιούλιο. Σε συνθήκες κρίσης το καλοκαίρι είναι πολιτικός χρόνος. Τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις. Οι Ελληνες είναι υπομονετικοί, αλλά αν σε πιάσουν στο στόμα τους… Σήμερα, λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες, μπορώ να σας πω για πρώτη φορά ότι ο Τσίπρας κινδυνεύει με ήττα. Συντρέχουν συνθήκες ανατροπής του αποτελέσματος υπέρ της Ν.Δ. Τα ποσοστά πιθανότητας να κερδίσει είναι 60% υπέρ του και 40% υπέρ της Ν.Δ., που αναπτύσει δυναμική. Το 40% είναι προφανώς μικρότερο του 60%, αλλά τεράστιο σε σύγκριση με το -40% του Ιουλίου. Γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι: τίποτε δεν αποκλείεται.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα