ΓΕΝΙΚΗ επίθεση στη μεσαία τάξη

Αφορολόγητο μόνο για όσους κερδίζουν έως 12.000 ευρώ ετησίως. Ασφυξία χωρίς έλεος για τους ελεύθ. επαγγελματίες

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Παγίδες και πρόσθετες επιβαρύνσεις κρύβει το σχέδιο ανατροπών στη φορολογία εισοδήματος που προανήγγειλε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στην Εφορία το 2016!

Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η επιστροφή του αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, αλλά μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, και η επιβολή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για επαγγελματίες, γεωργούς, μισθωτούς, συνταξιούχους και εισοδήματα από ενοίκια.

Προτάσεις

Στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που σχεδιάζεται θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης. Αντιστοίχως θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τις εξής προτάσεις:

1. Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα.

2. Το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα ανέρχεται στα 12.000 ευρώ και θα αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ όπως και σήμερα, δηλαδή με προβλεπόμενη έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ έως 9.550 ευρώ. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με πολλούς συντελεστές που θα πλήξουν όλα τα επίπεδα εισοδήματος και ιδιαίτερα 30.000 ευρώ και άνω. Στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα θα ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-8%.

3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Η εισφορά αλληλεγγύης ενδεχομένως να ενσωματωθεί στην κλίμακα. Στην περίπτωση αυτή θα αυξηθούν οι ανωτέρω συντελεστές φορολόγησης.

Εν τω μεταξύ στο στόχαστρο θα μπουν και οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επιβληθούν σημαντικές περικοπές:

  • στα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές,
  • στις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις που ισχύουν στα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. θα καταργηθεί η εφαρμογή τεκμηρίων μειωμένων κατά 30% για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών),
  • στις απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας (απαλλαγές για πολύτεκνους και τρίτεκνους κ.λπ.).

Τον Οκτώμβριο ξεσπάει η «καταιγίδα»

Φοροκαταιγίδα έρχεται μέσα στον Οκτώβριο, καθώς οι οροί ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών προς την Εφορία γίνονται επαχθέστεροι, το Δημόσιο θα μπορεί να κατάσχει μεγαλύτερα ποσά από μισθούς και συντάξεις, ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα θα αναρτηθούν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η μεσαία τάξη θα δεχθεί γενική επίθεση τον Οκτώβριο και στο στόχαστρο θα μπουν τα ήδη ψαλιδισμένα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Εκτός από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν ήδη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βρουν χρήματα ώστε να καταβάλουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του τσουχτερού ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγές-σοκ έρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς και το επιτόκιο αυξάνεται και οι δόσεις μειώνονται. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ (το επιτόκιο θα επιβαρύνει τους οφειλέτες ως προς το υπόλοιπο ποσό). Οι μόνοι μικροοφειλέτες που γλιτώνουν την αύξηση επιτοκίου είναι όσοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, όσοι έχουν περιουσία έως 150.000 ευρώ και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
  • Καθορισμό των δόσεων με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα ενεργοποιείται και η ρύθμιση για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών υπολοίπων με βάση τα νέα μειωμένα ακατάσχετα όρια. Το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ.

Στ. Κράλογλου

Π. Τόμσεν: Ξεχάστε τα ισοδύναμα

Σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη νέα κυβέρνηση να ξεχάσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις περί αντικατάστασης επώδυνων μέτρων με ισοδύναμα και να εφαρμόσουν χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καθυστερήσουν η εκταμίευση δανειακής βοήθειας και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν τόνισε σε συνομιλητές του ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα αποτελέσει καθοριστικό τεστ για την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει. Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι, αν υπάρξουν καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις προς όφελος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων με προτεινόμενα ισοδύναμα, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις και θα καθυστερήσουν η εκταμίευση των δόσεων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings υποστήριξε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και να είναι βιώσιμο.

 

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα