ΧΑΡΑΤΣΙΑ 4 ΔΙΣ.€ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2016

«Καταιγίδα» φορολογικών μέτρων που θα γονατίσουν τους Ελληνες στο προσχέδιο που δόθηκε στη Βουλή

Ρεπορτάζ: Στέλιος Κράλογλου

Δεκαεννέα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνει το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, τα οποία θα αφαιρέσουν από τις τσέπες μας περί τα 4 δισ. ευρώ! Πρόκειται για τα εξής χαράτσια, φόρους και παρεμβάσεις, που είτε ήρθαν (π.χ. αύξηση προκαταβολής στους αγρότες) είτε θα έρθουν φέτος ή το 2016:

1. Αναμόρφωση κώδικα ΦΠΑ (περιλαμβάνεται και η σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά κ.λπ.) για έσοδα 2,195 δισ. ευρώ.
2. Αναμόρφωση συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για έσοδα 390.000.000 ευρώ.
3. Αύξηση συντελεστών στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για έσοδα 50.600.000 ευρώ.
4. Αύξηση συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων για έσοδα 36.100.000 ευρώ.
5. Αύξηση συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων για έσοδα 106.000.000 ευρώ.
6. Τροποποιήσεις στους νόμους των ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για έσοδα 12.900.000 ευρώ.
7. Κατάργηση απαλλαγών πληρωμής ΕΝΦΙΑ για έσοδα 20.000.000 ευρώ.
8. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα για έσοδα 129.500.000 ευρώ.
9. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες για έσοδα 80.500.000 ευρώ.
10. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες για έσοδα 36.000.000 ευρώ.
11. Κατάργηση έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για έσοδα 14.100.000 ευρώ.
12. Κατάργηση έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για έσοδα 14.500.000 ευρώ.
13. Πρόστιμο λόγω αποχής από περιοδικό τεχνικό έλεγχο οχημάτων ΚΤΕΟ για έσοδα 56.300.000 ευρώ.
14. Κατάργηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες για έσοδα 13.000.000 ευρώ.
15. Επιβολή φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων για έσοδα 103.000.000 ευρώ.
16. Πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα για έσοδα 75.000.000 ευρώ.
17. Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων για έσοδα 28.700.000 ευρώ.
18. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια για έσοδα 200.000.000 ευρώ.
19. Επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ και στα κέρδη από παιχνιδομηχανές (VLTs) για έσοδα 226.800.000 ευρώ.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναφέρεται ρητά και σε άλλα μνημονιακά μέτρα που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2016 και τα οποία έχουν ως εξής:
Σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών.

Αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνή διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων.
Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.

Κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις και μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις.
Απλοποίηση του συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων.

Λήψη μέτρων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των εργαλείων είσπραξης φορολογικών οφειλών, την καταπολέμηση της αλυσιδωτής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουζέλ»).

Από αύριο ξεκινά η αξιολόγηση από τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια

Από αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας, τα οποία έφθασαν σταδιακά στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να προετοιμάσουν την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος και να ελέγξουν την εφαρμογή των 48 προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM θα ξεκινήσουν τους ελέγχους από τους τομείς του Ασφαλιστικού, της Δημόσιας Διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας. Στα μέσα Οκτωβρίου θα αναλάβουν δράση ομάδες για τα δημοσιονομικά και τις τράπεζες. Παράλληλα, νέες επαφές με κυβερνητικά στελέχη είχε ο νέος επικεφαλής της ομάδας δράσης Μάρτεν Φέρβεϊ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθεί στενά τη διαχείριση των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και θα συμβάλει στον σχεδιασμό της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε χθες ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα έχει «καλές πιθανότητες» να πετύχει και ότι το 60% της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη νομοθετηθεί.

Το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα για μάνατζερ στις τράπεζες!

Μήνυμα προς τις διοικήσεις των τραπεζών προσπαθεί να στείλει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως όσες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση θα έχουν το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Μόνο που το μήνυμα αυτό είναι ενδεχομένως κενό περιεχομένου, καθώς το μνημόνιο που υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαγορεύει οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ενόψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάρρευση. «Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για την τοποθέτηση μάνατζερ στις διοικήσεις των τραπεζών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παρέμβει μέσα από τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, ο οποίος θα κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή. Πάντως οι δυνατότητες ελιγμών δεν είναι μεγάλες, καθώς το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι «οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά βάσει των αρχών της αγοράς, χωρίς καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση. Παράλληλα η ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι πλήρως σεβαστή και θα ενισχυθεί η δομή της διακυβέρνησής του, με σκοπό την πρόληψη πολιτικών παρεμβάσεων στη διαχείριση ή στις δραστηριότητές του».

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πως με την υπογραφή του μνημονίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), μέσω του οποίου θα δοθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει με κριτήρια κομματικά στην επιλογή των διοικήσεων των τραπεζών και ότι ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τις τράπεζες για «κοινωνική» πολιτική ή εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Αλλωστε, αν στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στις τράπεζες, αυτές θα περάσουν στον έλεγχο του ESM. Και στις δύο περιπτώσεις την αρμοδιότητα στην επιλογή διοικήσεων στις τράπεζες δεν την έχει πια καμία κυβέρνηση...

 Φτώχεια και ανεργία στο 27,1% (!) προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του

Εκτίναξη της ύφεσης στα εφιαλτικά επίπεδα του 5,4% προβλέπει για το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την παγκόσμια οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε χθες και προκαλεί αίσθηση με την επισήμανσή της ότι ο κίνδυνος νέας κρίσης στην Ελλάδα δεν έχει αποσοβηθεί.

Σε ετήσιο επίπεδο, το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψη για περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016 - προβλέψεις που έχουν υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016.

Ποσοστά-σοκ

Μάλιστα, οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για την ανεργία στη χώρα μας είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 26,8% φέτος και στο 27,1% το 2016, έναντι εκτίμησης για 25,4% το 2015 και 25,8% το 2016 στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Η διαφορά, όμως, οφείλεται στη διαφορετική μεθοδολογία που ακολουθεί το ΔΝΤ.

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, ενδεικτικές προβλέψεις για το 2020, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,4%. Οσον αφορά τον πληθωρισμό, το Ταμείο προβλέπει αποπληθωρισμό 0,4% φέτος και μηδενικό πληθωρισμό το 2016.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα κίνδυνος «για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη» και συμπεριλαμβάνουν την παράμετρο αυτή στις πιθανές πηγές αστάθειας στις αγορές. Επιπλέον, σημειώνουν πως «αν η πολιτική αβεβαιότητα και η αβεβαιότητα για την εφαρμογή πολιτικών επανεμφανιστούν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να προκύψει ξανά πίεση στις οικονομίες της ευρωζώνης, με πιθανό ευρύτερο αντίκτυπο», ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα είναι μέτρια.

Πάντως, παρότι οι αναλυτές του ΔΝΤ εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι «γεγονότα που συνδέονται με την Ελλάδα» ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, δηλώνουν ότι μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο, η πιθανότητα αυτή περιορίστηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Μ. Ροζάκος

Αλεξιάδης: Δεν αφήσουμε να παραγραφούν τα μεγάλα αδικήματα της «λίστας Λαγκάρντ»

«Ντου» αλά γερμανικά σε προμηθευτές Δημοσίου, ΜΜΕ και πολυεθνικές προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης! Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι θα πραγματοποιηθούν έφοδοι των ελεγκτών -και μάλιστα τα ξημερώματα- στα πρότυπα αυτών που έκανε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους (εννοώντας προφανώς την υπόθεση της Siemens), με στόχο να χτυπηθεί η μεγάλη και διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή.

«Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο στη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή, που είχε το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων στο παρελθόν, αλλά κυρίως στη μεγάλη και στη διαπλεκόμενη» υπερθεμάτισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Οπως είπε, παρελήφθη το 2010 και παραγράφεται στις 31/12/2015. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» είπε με νόημα και έδωσε στοιχεία σχετικά με την πορεία των ελέγχων. Συγκεκριμένα, έως σήμερα έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται.

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων, ενώ σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόσφατο μέτρο, το οποίο μαζί με το σύνολο των συντελεστών θα επανεξεταστεί μέσα στο 2016! Τέλος, αναφέρθηκε στον νόμο του 2010 για τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων που, παρότι ψηφίστηκε, «κάθε τέλος του χρόνου δεν υλοποιούνταν, αλλά ερχόταν μια ΠΝΠ ή ένας άλλος νόμος και αναβαλλόταν για έναν χρόνο».

Αλ. Διαμάντης

Ετικέτες: