Τράπεζες: Πρέσινγκ για «κόκκινα» δάνεια, ομόλογα

Επιστολές στους οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια ξεκίνησαν να αποστέλλουν οι τράπεζες, τη στιγμή που πρέπει ως την Παρασκευή να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μετά τα stress tests.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι προαιρετικές δημόσιες προσφορές που απηύθυναν οι τράπεζες στους κατόχους ομολόγων να μετατραπούν σε υποχρεωτικές, αν δεν καταφέρουν να προσελκύσουν επαρκή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Μέχρι στιγμής μόνο η δημόσια πρόταση της Alpha Bank, που αφορά τίτλους ονομαστικής αξίας 1,08 δισ. ευρώ και 3.000.000 δολαρίων, είναι υποχρεωτική. Αντίθετα, προαιρετικές είναι οι προτάσεις των τριών άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, με τελευταία αυτή της Εθνικής Τράπεζας.

Η τράπεζα υπέβαλε προσφορά για την ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές στο πλαίσιο της κάλυψης του κεφαλαιακού κενού ύψους 4,6 δισ. ευρώ που αποκάλυψαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ με βάση το δυσμενές σενάριο. Η πρόταση λήγει στις 11 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει επτά σειρές ομολόγων σε ευρώ, δολάρια και στερλίνες ονομαστικής αξίας 2,82 δισ. ευρώ των οποίων 802.600.000 είναι υφιστάμενο χρέος.

Διαχειριστές της έκδοσης είναι οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και Nomura.

Eurobank

Την ίδια μέρα εκπνέει η πρόσκληση της Eurobank για τίτλους ανεξόφλητης αξίας άνω των 850.000.000 ευρώ, ενώ αύριο λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ήταν και η πρώτη που ανακοίνωσε δημόσια προσφορά στους κατόχους ομολόγων.

Ερωτηθείσα για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωσή της δίνει το έναυσμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης χιλιάδων καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα, την επιστροφή των καταθέσεων και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα