Εξακολουθεί να «σκοτώνει» η ακρίβεια!

Οι ανατιμήσεις (με τον πληθωρισμό στο -0,9%) σε βασικά είδη και υπηρεσίες έβαλαν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό

Αρνητικός παρέμεινε και τον Οκτώβριο ο επίσημος πληθωρισμός της χώρας μας, όμως οι Ελληνες κάθε άλλο παρά πανηγυρίζουν, καθώς την ίδια περίοδο καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ανατιμήσεις που κυμαίνονται από 0,4 έως και 19,8%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μαγική εικόνα.

Κι αυτό γιατί οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης κρύβονται πίσω από τη μεγάλη πτώση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, όπως το πετρέλαιο και η βενζίνη, που έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, παρασύροντας μοιραία τον πληθωρισμό σε αρνητικά επίπεδα.

Επιβαρύνσεις

Φυσικά, οι αποπληθωριστικές τάσεις που καταγράφει η ΕΛ. ΣΤΑΤ. απέχουν πολύ από την καθημερινότητα που βιώνει η ελληνική οικογένεια, βλέποντας όχι μόνο τα εισοδήματά της να μειώνονται, όχι μόνο τις φορολογικές επιβαρύνσεις να πληθαίνουν, αλλά και τις τιμές σε βασικά είδη να αυξάνονται πολύ πάνω από τον πληθωρισμό!

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα προκύπτουν αυξήσεις τιμών σε νωπές πατάτες (19,8%), έλαια και λίπη (11,5%), καφέ – κακάο – τσάι (10,2%), νωπά λαχανικά (8,9%), φρούτα γενικά (6,1%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (5,3%), ψωμί – δημητριακά (2,7%), ψάρια γενικά (2,9%), γαλακτοκομικά και αβγά (0,4%), λοιπά τρόφιμα (5,8%) και τσιγάρα (3,5%).

Φόροι

Οι αυξημένοι φόροι δεν εκτόξευσαν μόνο το κόστος του οικογενειακού τραπεζιού, αλλά έβαλαν φωτιά σε ολόκληρο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατέγραψαν αύξηση 0,7%, οι υπηρεσίες σε νοσοκομεία και κλινικές ακρίβυναν κατά 6,5%, τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 1,8%, τα αεροπορικά εισιτήρια καταγράφουν αυξήσεις 8,3%, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 6,9% και οι οδικές μεταφορές επιβατών 6,2%.

Πιο ακριβά, επίσης, ήταν κατά 2,1% τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία, ενώ κατά 4,7% τα ξενοδοχεία.
Στον αντίποδα, υπήρχαν προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται φθηνότερα στους Ελληνες πολίτες.

Οι κυριότερες μειώσεις τιμών αποτυπώθηκαν σε πετρέλαιο θέρμανσης (20%), βενζίνη (12,9%), φυσικό αέριο (14,1%), μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (1,9%), ένδυση και υπόδηση (1,5%), θέατρα (27,3%), ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες (2,4%) και στα ενοίκια των κατοικιών (3,9%).

Οι ανατιμήσεις (με τον πληθωρισμό στο -0,9%) σε βασικά είδη και υπηρεσίες έβαλαν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα