Το κράτος θα παίρνει το 45% από όσα δηλωθούν στο Περιουσιολόγιο

Προ των πυλών βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Περιουσιολόγιο και την εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, καθώς η κυβέρνηση έχει αποστείλει τις προτάσεις της στους δανειστές μας και περιμένει την απάντησή τους. Το νομοσχέδιο, που ενδέχεται να κατατεθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να προβλέπει για τη νομιμοποίηση αδήλωτων ποσών φόρο ύψους έως 40%-45%, ο οποίος όμως θα μειώνεται δραστικά έως το 8%-10% εφόσον ο φορολογούμενος δεσμευτεί ότι για τα επόμενα χρόνια (π.χ. τρία ή πέντε χρόνια) θα διατηρήσει τα χρήματά του στις ελληνικές τράπεζες ή θα τα χρησιμοποιήσει για επενδύσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία έχουν μείνει στη χώρα μας θα προβλέπεται η φορολόγησή τους με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν το έτος που αποκρύφθηκαν τα εν λόγω εισοδήματα, απαλλαγμένα όμως από πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε προχθές ότι το Περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση φορολόγησης και πως «ο απλός πολίτης δεν έχει να φοβάται τίποτα, να φοβούνται μόνο όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό». Τόνισε, επίσης, πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να ασχοληθούν με μικροποσά της τάξεως των 10.000, 15.000 ή 20.000 ευρώ, «ούτε θα ψάξουν το βραχιόλι της γιαγιάς», αλλά θα ασχοληθούν «με όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό και δεν φορολογήθηκαν, τους φοροφυγάδες και εκείνους που δεν πλήρωναν τόσο καιρό».

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ και επανέλαβε πως θα αντικατασταθεί από δικαιότερο φόρο με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά με εισπρακτικό στόχο αμετάβλητο στα 2,65 δισ. ευρώ.

Μ. Ροζάκος

Ετικέτες: