Μια βόλτα στην Καισαριανή!

Δημήτρης Μάρκος και Φωτεινή Πετρόγιαννη έρχονται (και πάλι) «Στη γειτονιά μας»

Από τη Μαρία Ανδρέου

Στη μέχρι πρότινος αριστοκρατική συνοικία της Κηφισιάς, όπου πλέον τα συσσίτια έχουν αυξηθεί κατά 80% και άνθρωποι που ζούσαν μέσα στην ευμάρεια βιώνουν τη φτώχεια με απόλυτη υπερηφάνεια. Στο Περιστέρι. Το Κερατσίνι. Και με την ελπίδα ενός αφιερώματος στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αν φυσικά τα οικονομικά του καναλιού το επιτρέψουν, θα μας ταξιδέψει για ακόμη μία σεζόν η εκπομπή του Alpha «Στη γειτονιά μας» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μάρκο και Φωτεινή Πετρόγιαννη.

«Πήραμε το πράσινο φως για τη δημιουργία 12 επεισοδίων μέσα στο 2016. Τόσο η Φωτεινή όσο και εγώ μιλούσαμε από τον Νοέμβριο του 2015 με τη διοίκηση του καναλιού για την επαναφορά της παραγωγής “Στη γειτονιά μας”, η οποία κατέγραψε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης ακόμη και στις επαναλήψεις» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης Μάρκος και συμπληρώνει: «Η αγάπη του κόσμου για τις γειτονιές του μας έφερε και πάλι στη μικρή οθόνη. Αυτή η εκτίμηση που εκδηλώθηκε με δεκάδες e-mails ήταν η αφορμή. Η περιέργεια η δική μας να συνεχίσουμε, να θέλουμε να είμαστε ρεπόρτερ σε τόπους που έχουμε περπατήσει στα παιδικά μας χρόνια αλλά ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε, μας έδωσε και πάλι το μικρόφωνο στο χέρι. Ωστόσο το πραγματικό ενδιαφέρον του Alpha να είναι ένα κανάλι γενικής στόχευσης που να φιλοξενεί εκπομπές όπως τις “360 μοίρες”, το “60 λεπτά Ελλάδα” έδωσε ώθηση και σε εμάς, μια ομάδα 15 ατόμων ώστε να συναντηθούμε και πάλι σε μια εκπομπή που προσφέρει ενημέρωση, ψυχαγωγία και έρευνα».

Η πρεμιέρα της εκπομπής θα γίνει το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 18.00 από την Καισαριανή και από το ιστορικό κέντρο Χάραμα στο οποίο τραγούδησε ο πατριάρχης του ρεμπέτικου Βασίλης Τσιτσάνης. «H πρώτη εκπομπή θα δώσει ανάγλυφα τον χαρακτήρα της Καισαριανής, με βαρύτητα στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Μια γειτονιά εμβληματική, της προσφυγιάς και της Αντίστασης, η οποία έζησε τις θηριωδίες των ναζί. Η Φωτεινή Πετρόγιαννη περπάτησε στο Σκοπευτήριο με τον Μανώλη Γλέζο, εκεί όπου οι μνήμες της εκτέλεσης του αδελφού του Νίκου παραμένουν έντονες. Η συνάδελφός μου περιπλανήθηκε με τον 75χρονο Χρήστο Ανδριώτη, πρόεδρο του Συλλόγου των Συβρισιανών. Ο σοφός άνδρας θυμήθηκε τη φτώχεια, τις παράγκες, την εποχή που οι γυναίκες κουβαλούσαν το νερό με τα τενεκεδάκια. Επίσης, στην κάμερα της εκπομπής ο Μικρασιατικός Σύλλογος αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα, με τις ανύπαντρες κοπέλες να μεταφέρουν το αμίλητο νερό και τους νεαρούς της περιοχής να τις πειράζουν για να τραβήξουν την προσοχή τους» αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος.

Τα πιο σημαντικά γυρίσματα όμως για τον Δημήτρη Μάρκο έγιναν στην Κηφισιά. «Πιστεύαμε ότι το συγκεκριμένο προάστιο συνέχιζε να είναι η περιοχή όπου προτιμούν να ζουν οι ευκατάστατοι Ελληνες. Αλλά τελικά η Κηφισιά είναι η περιοχή των αντιθέσεων. Τα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία, ενώ έχουν αυξηθεί τα συσσίτια κατά 80%. Ωστόσο οι Κηφισιώτες είναι αριστοκράτες, χορτασμένοι άνθρωποι. Παρότι έχασαν τα χρήματά τους και η καθημερινότητά τους άλλαξε παραμένουν ρεαλιστές και έχουν διαφορετική νοοτροπία. Αμφιβάλλω αν θα τα είχα καταφέρει αν βρισκόμουν στη θέση τους. Να κρατούσα από τζάκι, να τα έχανα όλα, να ζούσα πλέον φτωχικά, ωστόσο να χαμογελούσα. Πολύ δυνατές ψυχές. Πέρα από τα κοινωνιολογικά στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια, στενοχωρήθηκα πολύ όταν είδα τη μονοκατοικία του μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά σε πλήρη εγκατάλειψη».

Το όνειρο για τη Θεσσαλονίκη

Ο Δημήτρης Μάρκος, ο οποίος κάνει αυτό το διάστημα μαζί με την ομάδα του έρευνα για το Περιστέρι (τα γυρίσματα αρχίζουν τις επόμενες ημέρες), έχει ένα όμορφο όνειρο: «Στόχος μου είναι να βρεθούν τα χρήματα και να ταξιδέψουμε στη Θεσσαλονίκη. Να καταγράψουμε με τον φακό τις πραγματικές γειτονιές της συμπρωτεύουσας με τα πολίτικα ζαχαροπλαστεία, τα ουζερί, τις ψαροταβέρνες».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα