Η γέφυρα της ενημέρωσης!

Ολες οι ειδήσεις από την εκπομπή της ΕΡΤ «Αθήνα – Θεσσαλονίκη»

Από τη Μαρία Ανδρέου

«Τι να εξηγήσω στον 29χρονο αλαζόνα υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας για το ελληνικό φιλότιμο; Τι να πω σε αυτόν τον κατά τα άλλα πολιτισμένο άνθρωπο για τις φοβερές γυναίκες από την Πτολεμαΐδα, που μαγείρεψαν φρέσκο φαγητό -900 μερίδες- για 450 πρόσφυγες στην Κοζάνη την Ημέρα της Γυναίκας;» Συγκλονιστικές στιγμές ζουν οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του προγράμματος «ert4refugees», όπως μας περιγράφει ο Χρήστος Γιαννούλης.
Η δημόσια τηλεόραση πληροφορεί τους τηλεθεατές εδώ και τρεις ημέρες, από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, μέσω των εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων, πώς και πού μπορούν οι Ελληνες να βοηθούν τους πρόσφυγες. Οι παρουσιαστές βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη προσφορά αλληλεγγύης από έναν λαό που δοκιμάζεται ο ίδιος από την οικονομική κρίση, αλλά δεν ξέχασε ποτέ την ανθρωπιά του καθώς και την ιστορική μνήμη του.

Η πρωτότυπη εκπομπή της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3 «Αθήνα – Θεσσαλονίκη», η οποία συνδυάζει καθημερινά τη φωνή της βόρειας Ελλάδας και της πρωτεύουσας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα για την κινητοποίηση του Ελληνα απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα στην Ειδομένη, στο Ελληνικό, στον Πειραιά, στο Σχιστό, στα Διαβατά και στη Λέσβο, με το δημοσιογραφικό δυναμικό της να βρίσκεται σε μαραθώνιο.

«Από τις 18 Ιανουαρίου η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ3 ένωσαν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους μέσα από την εκπομπή “Αθήνα – Θεσσαλονίκη”. Για πρώτη φορά επιχειρείται αυτό το εγχείρημα στην ελληνική τηλεόραση. Σε αυτή την παραγωγή δεν υπάρχει καμία ματαιοδοξία, αλλά η πρόθεση να μπορέσει να λειτουργήσει μια εξαιρετική ιδέα. Η Μάριον Μιχελιδάκη από το στούντιο της Αθήνας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και εγώ από το στούντιο της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη είμαστε σε ζωντανή σύνδεση σε διπλανά παράθυρα και συνδυάζουμε τα νέα της περιφέρειας και της πρωτεύουσας.

Η πρωτοβουλία της ΕΡΤ για τους πρόσφυγες, ύστερα από τα τηλέφωνα του ίδιου του κοινού που ήθελαν να πληροφορηθούν πώς μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και ως εθελοντές, μας έκανε να αφιερώσουμε αυτές τις ημέρες μισή ώρα από την καθημερινή ροή μας στο Προσφυγικό» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Χρήστος Γιαννούλης και συμπληρώνει: «Επειδή είμαι γονιός, καταλαβαίνω ότι αυτή η φυγή των προσφύγων από τη Συρία δεν είναι για μια καλύτερη ζωή, αλλά για την αποφυγή του θανάτου. Από τα ρεπορτάζ των ανταποκριτών μας από την Ειδομένη δεν μου έχει μείνει το βλέμμα των πεντάχρονων παιδιών, που ίσως και μέσα στην ημέρα ξεχαστούν για λίγο, παίζοντας με μια μπάλα στα χωράφια, αλλά η αγωνία στο βλέμμα των γονιών τους, που ζουν έναν καθημερινό γολγοθά μέσα σε άθλιες καιρικές συνθήκες χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει».

Κοντά στο δράμα των προσφύγων

Για τον Χρήστο Γιαννούλη, οι εικόνες που τους έρχονται από τους προσφυγικούς καταυλισμούς κάποιες στιγμές δεν περιγράφονται στον αέρα, γιατί η πραγματικότητα «μιλά» από μόνη της.
«Εχω νιώσει να χάνω την υπομονή μου, όταν βλέπω σε ζωντανή σύνδεση άτομα που εκμεταλλεύονται το δράμα και την πείνα αυτών των ανθρώπων. Να βγάζουν χρήματα πάνω στον πόνο. Αλλά το γενικότερο αίσθημα είναι θετικό. Είναι το ελληνικό φιλότιμο, το DNA μας. Αν λιποθυμήσει ένας άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη, θα τρέξουν από πάνω του πέντε άνθρωποι. Στην Στοκχόλμη θα πάρουν τηλέφωνο το ασθενοφόρο και θα συνεχίσουν τις δουλειές τους. Δεν θα εμπλακούν. Ο Ελληνας θα αγγίξει αυτόν που λιποθύμησε. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας. Στην εκπομπή μας “Αθήνα – Θεσσαλονίκη” πιστεύουμε στο τρίπτυχο ειδησεογραφία – αποκέντρωση – άνθρωπος και πιστεύω ότι οδεύουμε σωστά» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα