Τα «πρέπει» για καλή υγεία

Από τη
Μαρία Ανδρέου

«Αν φροντίσουμε ως οργανωμένο κράτος για την υγεία των προσφύγων, είναι σαν να διασφαλίζουμε και τη δημόσια υγεία. Υπάρχει φόβος για επιδημίες και λοιμώξεις. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Μέσα στο κρύο και στην υγρασία. Ειδικά για τις εγκύους γυναίκες και τα παιδιά, που είναι πιο ευπαθή, η επικινδυνότητα είναι μεγαλύτερη».

Προβληματισμένη για τα ζητήματα υγείας που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, αν δεν πάρει δραστικά μέτρα για την εγκατάσταση των 35.000 προσφύγων -ενώ αναμένονται και χιλιάδες άλλοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-, είναι η Φωτεινή Γεωργίου.

Η παρουσιάστρια και αρχισυντάκτρια της εκπομπής του ΑΝΤ1 «Υγεία πάνω απ’ όλα», που προβάλλεται κάθε Σαββατοκύριακο στις 09.00 το πρωί, εδώ και τέσσερις τηλεοπτικές σεζόν, έχει «δουλέψει» μια σχέση αλήθειας και σεβασμού με τους τηλεθεατές της. Μαζί με τον συνεργάτη της Δημήτρη Παπαντωνίου «ακούει» τις ανάγκες και τα «θέλω» των τηλεθεατών σε σχέση με την υγεία τους, και αυτό είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή της θεματολογίας τους.

«Τα βασικά προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν τους Ελληνες αυτά τα εφτά χρόνια του Μνημονίου έχουν να κάνουν σε σημαντικό βαθμό και με την ψυχική τους υγεία. Το καθημερινό άγχος που βιώνουμε, το οποίο σωματοποιούμε, μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή διάφορων παθήσεων, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρών. Είναι κάτι που λέω συνεχώς στους τηλεθεατές και το περνάω και ως βασικό μήνυμα στις εκπομπές μας: Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Ο,τι και να συμβαίνει στεκόμαστε στα πόδια μας, σκεφτόμαστε πιο θετικά και προχωράμε μπροστά. Αυτή είναι η ζωή» αναφέρει στη «δημοκρατία» η δημοσιογράφος και συμπληρώνει: «Η οικονομική κρίση μάς έχει επηρεάσει καταλυτικά σε σωματικό και σε ψυχικό επίπεδο. Αλλωστε, όπως σας είπα, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι να μην παραμένουμε σε αυτή τη “βαλτωμένη κατάσταση” απλοί θεατές. Αναλαμβάνουμε δράση, αλλάζουμε την καθημερινότητά μας με μικρά βήματα, αρχίζουμε το περπάτημα, κάνουμε πιο ισορροπημένη διατροφή, βάζουμε περισσότερο το χαμόγελο στη ζωή μας».

Η εκπομπή δέχτηκε πολλά e-mails και σχετικά με τη νέα γρίπη, αφού ο κόσμος θορυβήθηκε από τα θανατηφόρα κρούσματα.

Μηνύματα

«Δεχθήκαμε πολλές κλήσεις και μηνύματα. Και αυτό γιατί στη χώρα μας γενικότερα η λέξη “πρόληψη” είναι άγνωστη σε πολλούς. Και το χειρότερο είναι η κακή ενημέρωση. Για να προστατευόμαστε, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για πιθανά ανησυχητικά συμπτώματα και σωστή αντιμετώπιση. Και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της παραγωγής μας. Η ενημέρωση με έγκυρο, επιστημονικό και αξιόπιστο τρόπο. Με λόγια όμως απλά, κατανοητά, γιατί δεν απευθυνόμαστε μόνο σε γιατρούς και καθηγητές, αλλά και σε ανθρώπους που δεν κατανοούν δυσνόητους ιατρικούς όρους».

Η Φωτεινή Γεωργίου πιστεύει ότι η υγεία μπορεί να θωρακιστεί. «Αυτά που χρειάζεται να κάνουμε για το καλό μας δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο. Χρειάζονται απλά, εύκολα βήματα για να είμαστε πιο υγιείς εμείς και όσοι αγαπάμε. Λίγα βήματα περισσότερα καθημερινά και επιστροφή στα τρόφιμα της γιαγιάς, κριθαρένια παξιμάδια, ελαιόλαδο, γιαούρτι, λαχανικά, ταχίνι, σταφίδες, αμύγδαλα. Ακόμη και τα νηστίσιμα εδέσματα δεν είναι απαραιτήτως και υγιεινά. Αν τρώμε χωρίς μέτρο, όχι μόνο θα ανέβουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά και ο δείκτης της ζυγαριάς μας» λέει.

Ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά

Οσο για τους μικρούς φίλους της εκπομπής, η Φωτεινή δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία. «Στην Ελλάδα έχουμε πολλά παχύσαρκα παιδάκια. Στην εκπομπή κάθε Κυριακή ενημερώνουμε τους τηλεθεατές με την ειδική ενότητα “Οδηγός για γονείς” για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με παιδιά. Oπως για σωστή διατροφή, ψυχολογικά ζητήματα και θέματα ανάπτυξης. Το κλίμα αλλάζει, φτάνει να υπάρχει σωστή ενημέρωση. Ξέρουμε ότι τα αρνητικά της δημόσιας υγείας όσον αφορά τις δομές -νοσοκομεία- είναι πολλά χρόνια απίστευτα, απαράδεκτα και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Το δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχει ακόμη εξαιτίας της φιλοτιμίας των γιατρών, των νοσηλευτών και του προσωπικού».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα