«Θυσία» και οι παλιές συντάξεις!

Περικοπές για 2.600.000
Βασική 288 (9,5€ την ημέρα) για 15 χρόνια εργασίας
Η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης θα πλήξει αγρίως τις ήδη καταβαλλόμενες
Το όριο για «κούρεμα» και το πλαφόν για τις υψηλές

(Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο)

Η Θέση μας: Ο αυτοσεβασμός να αποδεικνύεται

Διαβάστε online την «δημοκρατία»,  εδώ

Διαβάστε επίσης:

Κόκκινη κάρτα στον Μουζάλα
Θύελλα για το «Μακεδονία»που είπε σε τηλεοπτική εκπομπή! Τελεσίγραφο Καμμένου: «Ή αυτός ή εγώ»
Φώφη Γεννηματά και Ποτάμι στηρίζουν (ξαφνικά) τον υπουργό Μετανάστευσης. Μπουτάρης: Κι εγώ έτσι λέω τα Σκόπια
Αμέσως μετά την επιστροφή Τσίπρα από Βρυξέλλες τα σπουδαία. Σενάρια για ανασχηματισμό. Εκτακτη (;) Κ. Ο. των ΑΝ.ΕΛ.

►Βρυξέλλες
Ο «πόλεμος» με την Τουρκία (σήμερα) για το Προσφυγικό 
Σύνοδος Κορυφής εν μέσω τετελεσμένων για την ελληνική πλευρά. Απαισιόδοξες προβλέψεις από παντού

►Αρωμα Χόλιγουντ!
Στο Μαξίμου η Αντζελίνα
Επίσκεψη της Τζολί σε Ελαιώνα και λιμάνι του Παιραιά για τους πρόσφυγες. Τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό

►Τι αλλάζει στα capital controls
Θα «σπάνε» οι προθεσμιακές, θα αποπληρώνονται δάνεια
Οι τρεις ειδικές κατηγορίες που μπορούν πλέον να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. «Πράσινο» για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Αμετάβλητες οι αναλήψεις μετρητών, που παραμένουν στα 420 ευρώ την εβδομάδα

►Η εφοριακός «εξαφάνισε» 6.000.000 €

►«Ανακεφαλαιοποίηση» και στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων
Με χρήματα που επιβαρύνονται εν τέλει οι πολίτες, η συλλογική σύμβαση που υπεγράφη έως το τέλος του 2018

►Σεισμός (!!!) στην Κύπρο για την ΗΛΕΚΤΩΡ του Μπόμπολα
Απίστευτες αποκαλύψεις για το μέγα σκάνδαλο

►Οι πανάκριβοι σύμβουλοι του Ευκλείδη

►Γεια σου, πατρίδα!
Η Ελένη Αντωνιάδου , η Ελληνίδα της NASA δραστηριοποιείται στις «μεταμοσχεύσεις χωρίς δωρητές»

►99η η Ελλάδα (σε 157 χώρες) στην κατάταξη για τη…μελωδία της ευτυχίας


«Θυσία» στη διαπραγμάτευση γίνονται οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω αλλαγών στο ποσοστό αναπλήρωσης. Το «κούρεμα» των συντάξεων, που επηρεάζει άμεσα 2.600.000 συνταξιούχους, αναμένεται να γίνει τόσο μέσω του ορίου που έθεσε προ ημερών ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στα 1.300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές όσο και μέσω της μείωσης του πλαφόν για τις «υψηλές» συντάξεις. Ειδικά για το πλαφόν, το όριο που τίθεται από την ελληνική πλευρά μπορεί να φτάσει έως τα 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και τα 2.500 ευρώ για άθροισμα συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης όμως είναι εκείνη που αναμένεται να επιδράσει αρνητικά όχι μόνο στις νέες συντάξεις αλλά και στις ήδη καταβαλλόμενες. Βέβαια, το κομβικό σημείο είναι η εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, από τη διάρκεια ισχύος της οποίας θα κριθεί και η έναρξη των περικοπών στις συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, στη χθεσινοβραδινή, τρίτη κατά σειρά συνάντηση μέσα σε μία εβδομάδα του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο οι τρεις από τις τέσσερις θεματικές ενότητες που έχουν οριστεί. Δηλαδή τα ζητήματα του επανυπολογισμού των συντάξεων (προσωπική διαφορά), των βελτιωτικών παρεμβάσεων για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες και η εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Πάντως το μεγάλο «αγκάθι» είναι η συζήτηση για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι θεσμοί έχουν ζητήσει «εδώ και τώρα» περικοπές, έτσι ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος από το έλλειμμα ύψους 600.000.000 ευρώ που έχει καταγραφεί στο ΕΤΕΑ.

Οι επικουρικές

Οι μειώσεις στις επικουρικές αναμένεται να είναι στοχευμένες από 2% έως 30% για ύψος συντάξεων άνω των 170 ευρώ.

Για το σκέλος της εθνικής σύνταξης, παραμένει η πρόταση για μείωσή της από τα 384 ευρώ που είναι σήμερα στα 288 ευρώ για όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με 15 έτη ασφάλισης. Το όριο των 384 ευρώ η ελληνική πλευρά θέλει να επανέλθει για συνταξιοδοτήσεις από 20 έτη και άνω. Ομως ξεχωριστό πρόβλημα είναι εκείνο των αγροτών, αφού είναι αρκετοί όσοι κινδυνεύουν να λάβουν πολύ χαμηλή σύνταξη, εάν δεν διατηρηθεί το όριο χορήγησης της εθνικής σύνταξης. Οι θεσμοί επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξισορρόπηση εισφορών και παροχών, κάτι που, αν ισχύσει ειδικά για τους αγρότες, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μικρές νέες συντάξεις.

Με τέσσερις «θυγατρικές» το Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Οι ξένοι δανειστές μας θα κινούν τα νήματα του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των τεσσάρων «θυγατρικών» του, σαν να επρόκειτο για μαριονέτες! Το κουαρτέτο των πιστωτών απέρριψε, επίσης, με συνοπτικές διαδικασίες το ελληνικό αίτημα να διατεθεί μέρος των εσόδων από τις εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις για αναπτυξιακούς σκοπούς, ενώ μεγάλη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα μεταβιβαστούν στον νέο φορέα και ποιος θα είναι ο εισπρακτικός στόχος του.
Το Κατοχικό Ταμείο συμφωνήθηκε να λειτουργεί στη λογική εταιρίας συμμετοχών (holding), που θα περιλαμβάνει τέσσερις «θυγατρικές»:

  • Το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεχίσει όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να μη διατεθούν όλα τα έσοδα από αυτές για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά να δοθούν και για αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Ωστόσο, οι δανειστές απέκλεισαν κάτι τέτοιο.
  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες.
  • Την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει 80.000 ακίνητα.
  • Μια νέα «θυγατρική» η οποία θα αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.λπ.

Η ελληνική πλευρά έθεσε, επίσης, το ζήτημα του εισπρακτικού στόχου του Κατοχικού Ταμείου. Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι θα αντληθούν 50 δισ. ευρώ από τον νέο φορέα, όμως ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός, ιδίως μετά την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Ετσι, η κυβέρνηση πρότεινε να πέσει ο πήχης στα 30 δισ. ευρώ, με την ελπίδα να αποφύγει την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μελλοντικών εσόδων από υδρογονάνθρακες και εκτεταμένες τιτλοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν ξεκαθάρισαν τη θέση τους επ’ αυτού.

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του Κατοχικού Ταμείου θα λαμβάνει αποφάσεις μόνον εφόσον συναινέσουν οι ξένοι εκπρόσωποι των πιστωτών μας, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο και την κατεύθυνση για τη λειτουργία του Ταμείου θα χαράσσει η κυβέρνηση μέσω του διοικητικού συμβουλίου.
Το Υπερταμείο πρέπει να αρχίσει τη λειτουργία του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και ως πιθανός διευθύνων σύμβουλός του εμφανίζεται ο νυν επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Δημόσιο: Θέτουν θέμα αποκομματικοποίησης

Θέμα αποκομματικοποίησης του Δημοσίου έχουν θέσει οι δανειστές μας ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου, όπως προκύπτει από την επιστολή με τα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup, την οποία απηύθυνε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι δανειστές δίνουν μεγάλη έμφαση στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ενώ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για πρόσφατες κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θεωρούν ότι θίγουν την αυτονομία ανεξάρτητων Αρχών, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Στην επιστολή του ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι πέρα από το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα δημοσιονομικά ζητήματα και τα «κόκκινα» δάνεια στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου «ενθαρρύναμε τις ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα άλλες σημαντικές πτυχές του προγράμματος, όπως οι εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις και η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης».

Εμπλοκή χθες (σε όλα τα μέτωπα) με το κουαρτέτο!

Το πρόσθετο πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για την τριετία 2016-2018, με σκληρές παρεμβάσεις στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, σχεδίαζαν ως αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι τεχνοκράτες των δανειστών, στη σκιά των συλλήψεων 12 μελών της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας που μπήκαν νωρίς το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Χίλτον» με πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της τρόικας.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χθες το πρωί ότι η συμφωνία με τους πιστωτές μας είναι θέμα λίγων ημερών και πρόσθεταν ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε χθες νέες προτάσεις τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Φορολογικό. Ωστόσο, το βράδυ παρουσιάστηκε εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα. Ιδίως για το Ασφαλιστικό, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαφωνεί κάθετα με τις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και ζητά μεγάλο ψαλίδισμα στο αφορολόγητο όριο των εισοδημάτων.

Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό κενό (δηλαδή τα πρόσθετα μέτρα) της περιόδου 2016-2018 διαμορφώνεται κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της «δημοκρατίας» τις προηγούμενες ημέρες. Στο τραπέζι των συζητήσεων ξανάπεσε η ιδέα να επιβληθεί φόρος 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, με κάποιες εξαιρέσεις (π.χ. εκτός κινήσεων στα ΑΤΜ, συναλλαγών ύψους έως 500 ευρώ), προκειμένου να αντληθούν έσοδα 300.000.000 ευρώ ή διπλάσια, σε περίπτωση που ο φόρος ανέβαινε στο 2 τοις χιλίοις. Η κυβέρνηση ευελπιστούσε να αποφύγει με αυτό το μέτρο σκληρότερες παρεμβάσεις στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό, αλλά οι πιστωτές εμφανίζονται αρνητικοί στην ιδέα, με το επιχείρημα ότι θα προκαλούσε φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Στα φορολογικά, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να περισώσει ό,τι παραπάνω μπορεί από το αφορολόγητο. Οι δανειστές πιέζουν ώστε να καταβάλουν φόροι ακόμη και μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 500, 600 ή 700 ευρώ, που σήμερα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Η πρόταση των δανειστών προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι, από τα 2.100 ευρώ στα 1.500 με 1.800 ευρώ, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου από τα 9.500 ευρώ σήμερα στα 7.000-8.000 χιλιάδες ευρώ.
Χαμένοι θα είναι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα πάνω από 22.000 και έως 25.000 ευρώ, αφού στο τραπέζι έχει πέσει η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 32%.


Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ μπήκαν τα εμβάσματα του εξωτερικού

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μπήκαν φορολογικά ζητήματα καθώς και η συνταγματικότητα ή μη της αναδρομικής φορολόγησης των εμβασμάτων του εξωτερικού. Ενώπιον της επταμελούς σύνθεσης του Β΄ Τμήματος τέθηκαν προδικαστικά ερωτήματα, τα οποία είχαν σταλεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, και αιτήσεις αναίρεσης, που αφορούσαν υποθέσεις των οικονομικών ετών 2009-2012 (φόρος εισοδήματος, πρόσθετος φόρος λόγω ανακριβούς δήλωσης, εισφορά αλληλεγγύης). Αυτό για το οποίο καλείται, μεταξύ άλλων, να αποφανθεί το ΣτΕ είναι εάν είναι συνταγματικές ή μη οι φορολογικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν τον αναδρομικό έλεγχο και την αναδρομική φορολόγηση των εμβασμάτων του εξωτερικού πριν από την ψήφιση του νόμου 3888/2010 (30/9/2010). Ενα από τα ζητήματα που εξετάζεται είναι εάν τα εμβάσματα και οι καταθέσεις του εξωτερικού (έως 30 Σεπτεμβρίου 2010) φορολογούνται αυτομάτως ως «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και φοροδιαφυγή». Εως σήμερα, με βάση τη νομολογία του ΣτΕ (απόφαση 2013), δικαιώνονταν οι φορολογούμενοι. Η απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρον, κυρίως αυτή την περίοδο που η Δικαιοσύνη εξετάζει λίστες με καταθέτες του εξωτερικού.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα