«Εγραψε» ιστορία ο Ομπάμα

Ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε το πόδι του σε κουβανικό έδαφος από το 1928

Μετά την επανάσταση του 1959, ο Φιντέλ Κάστρο είχε κάνει για μήνες το «Χίλτον» της Αβάνας έδρα της νέας κυβέρνησης. Χθες, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε το πόδι του σε κουβανικό έδαφος από το 1928, η πρώτη εμπορική συμφωνία που έφερε μαζί του ήταν τουριστική. Ο Ελληνας ομογενής γενικός διευθυντής του «Starwood», των «Le Meridien», «Sheraton» και «W. Westin» Τόμας Μάγκας, κατόπιν ειδικής άδειας από την αμερικανική κυβέρνηση, υπέγραψε συμφωνία για τρία ιστορικά ξενοδοχεία της Αβάνας.

Για την άφιξη του Ομπάμα, στους δρόμους της κουβανικής πρωτεύουσας κυμάτιζαν αμερικανικές σημαίες, μια εικόνα την οποία -όπως σχολίασε ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα- δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα έβλεπαν όσοι έζησαν την αποτυχημένη απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961, «ούτε στα όνειρα ούτε στους εφιάλτες μας»!

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που επισκέπτεται το νησί με την οικογένειά του μέχρι αύριο, οπότε θα συναντηθεί με τον Ραούλ Κάστρο και θα παρακολουθήσει αγώνα μπέιζμπολ των δύο εθνικών ομάδων, επιδιώκει να «σφραγίσει» την προσέγγιση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015. Ομως, η άρση του αμερικανικού εμπάργκο δεν έχει οριστικοποιηθεί (μπορεί να γίνει μόνο με πλειοψηφική ψηφοφορία στο Κογκρέσο, που ελέγχουν όμως οι Ρεπουμπλικάνοι). Δεν είναι τυχαίο ότι τον Ομπάμα συνοδεύουν πέντε ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

Ο Μαδούρο

Μία ημέρα πριν από τον Ομπάμα, αναχώρησε από την Αβάνα ο -ορκισμένος αντιαμερικανός- Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας, με τον οποίο συναντήθηκε ο υπέργηρος «κομαντάντε» Φιντέλ Κάστρο. Ο Ομπάμα μάλλον αδιαφορεί για τη σημειολογία και σκοπεύει να γοητεύσει τον κουβανικό λαό. Την παραμονή της επίσκεψης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Κουβανό κωμικό Πανφίλο, που «μπερδεύτηκε» και, αντί για τη μετεωρολογική υπηρεσία (Κάσα Μπλάνκα), τηλεφώνησε στον… Λευκό Οίκο. Σε αυτό το κλίμα δεν λείπουν, όμως, οι τραγωδίες, καθώς ακόμη εννέα Κουβανοί μετανάστες με προορισμό τη Φλόριντα πνίγηκαν προ ημερών. Παρότι ο Ομπάμα θα συζητήσει το θέμα των αντιφρονούντων, «σπεύδουν» κι αυτοί στις ΗΠΑ, φοβούμενοι πως η διμερής προσέγγιση θα θέσει τέλος στα ειδικά προνόμιά τους εκεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα