ΕΡΤ: Φτωχή αποστολή στο Ρίο

Στέλνει έξι μόλις δημοσιογράφους στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Από τον «χορό των εκατομμυρίων» και της σπατάλης, στην απόλυτη... ένδεια. Η ΕΡΤ είναι ή του ύψους ή τους βάθους. Ετσι, από τα 110 άτομα της δημοσιογραφικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, που κόστισαν στη δημόσια τηλεόραση 1.500.000 ευρώ, η διοίκησή της αποφάσισε φέτος να δείξει μεγάλη εγκράτεια. Η ΕΡΤ με τα τρία κανάλια της (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) θα καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία (από τις 4 έως τις 21 Αυγούστου) με έξι μόλις δημοσιογράφους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν τις επιδόσεις των 80 -ίσως και παραπάνω- αθλητών μας που θα διεκδικήσουν ένα μετάλλιο για την Ελλάδα στη Βραζιλία. Το κόστος της δημοσιογραφικής αποστολής θα είναι 48.000 ευρώ, ενώ οι ρεπόρτερ θα καλύψουν τις προσπάθειες των ολυμπιονικών μας στον στίβο, στο μπάσκετ, στη γυμναστική αλλά και στα υγρά σπορ: πόλο, κολύμβηση, κωπηλασία, καταδύσεις. Συνολικά, η ΕΡΤ μέσα στον μήνα Αύγουστο, οπότε όλα τα άλλα κανάλια θα μας προσφέρουν παραγωγές «κονσέρβα», θα έχει έως 1.000 ώρες ζωντανού αθλητικού προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 η ΕΡΤ είχε καλύψει τα αθλήματα που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τηλεθέαση με μια αποστολή 61 δημοσιογράφων, ενώ το όλο τηλεοπτικό εγχείρημα είχε κοστίσει 466.000 ευρώ.
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ότι η ΕΡΤ, αν δεν δείξει τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή τη θεία λειτουργία την Κυριακή, δεν θα αποδείξει τη διαφορά της με τα άλλα κανάλια. «Ο ελληνικός λαός μέσω του ανταποδοτικού τέλους έχει δικαιώματα. Οσο και αν κοστίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ΕΡΤ, θα καλυφθούν, γιατί οι Ελληνες πολίτες έχουν πληρώσει ήδη για αυτούς, ενώ θα υπάρξουν παράλληλα και πολλά διαφημιστικά έσοδα».
Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα καλύψουν 160 κανάλια από όλο τον κόσμο.

Για τη γιορτή του ποδοσφαίρου, το Euro 2016, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, η ΕΡΤ θα μεταδώσει και τους 51 αγώνες (76 ώρες προγράμματος), αλλά δεν θα στείλει δημοσιογραφική αποστολή, καθώς η Εθνική μας ομάδα δεν προκρίθηκε. Ωστόσο για τους ημιτελικούς και τον τελικό εξετάζεται το ενδεχόμενο «να ταξιδέψουν δύο αθλητικοί συντάκτες», όπως τόνισαν οι αρμόδιοι του τηλεοπτικού τμήματος της ΕΡΤ Βαγγέλης Ιωάννου και Ιωσήφ Νικολάου.

Το Εuro θα κοστίσει (τα τηλεοπτικά δικαιώματα) στην κρατική τηλεόραση 4.900.000 εκατομμύρια ευρώ. Στον κορβανά της ΕΡΤ ήδη έχουν μπει χιλιάδες ευρώ από χορηγούς και διαφημίσεις για το ποδοσφαιρικό γεγονός, που θα καλύψουν 164 τηλεοπτικά δίκτυα.

1.600.000 ευρώ για 22 ταινίες

Η ΕΡΤ μπορεί να φάνηκε φειδωλή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro (την ίδια τακτική κράτησε και με την Eurovision, ένα εμπορικό τηλεοπτικό προϊόν που υποβαθμίστηκε), αλλά σκοπεύει να ρίξει χρήματα στην κινηματογραφική αγορά. Οπως ανακοίνωσε ο Λάμπης Ταγματάρχης, θα δοθούν 1.600.000 εκατομμύρια ευρώ σε 22 ταινίες, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της «Επιτροπής για το 1,5%». Με αυτό τον τρόπο η ΕΡΤ βάζει ουσιαστικά τη δημόσια τηλεόραση στο παιχνίδι της έμπρακτης αρωγής του ελληνικού σινεμά - ντοκιμαντέρ.
Από το 2013, οπότε έκλεισε η ΕΡΤ, και για τρία χρόνια οι κινηματογραφιστές δεν είχαν δει το... χρώμα του χρήματος. Από εδώ και στο εξής η κρατική τηλεόραση θα δίνει ετησίως για την παραγωγή ταινιών 2.600.000 ευρώ και έτσι θα ζωντανέψει η χρεοκοπημένη αγορά των σκηνοθετών και θα ανθίσει ο πολιτισμός μας. Η «Επιτροπή για το 1,5%» έχει ήδη τα χρήματα και μπορεί να τα χορηγήσει στους επιτυχόντες.
Τέλος, η ΕΡΤ πήρε την απόφαση να προκηρύξει διαγωνισμό για τον τομέα της μυθοπλασίας. Με λίγα λόγια, θα δούμε επιτέλους νέες σειρές στην κρατική μικρή οθόνη.