Persona non grata

Σε μια εποχή που η πληροφόρηση δεν γνωρίζει σύνορα και τα μπλογκς αντικαθιστούν συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι μπλόγκερς, οχυρωμένοι συχνά είτε πίσω από την ανωνυμία τους είτε πίσω από πλαστές ταυτότητες, διαμορφώνουν συνειδήσεις, ειδήσεις και ενίοτε επαναστάσεις.

Οπως στην περίπτωση του Τομ Μακ Μάστερ, του Αμερικανού που κρυβόταν πίσω από το μπλογκ «Το γκέι κορίτσι της Δαμασκού». Ο 40χρονος Αμερικανός υπέγραφε ως Αμίνα Αμπντάλα Αράφ – η νεαρή Σύρια αντικαθεστωτική ομοφυλόφιλη μπλόγκερ η οποία αναδείχτηκε παράδοξο σύμβολο ενός συντηρητικού κράτους που εξεγείρεται. Μονάχα που δεν ήταν αληθινή.

Καμιά φορά οι μπλόγκερς δεν ποιούν πλαστοπροσωπία. Αλλά αλλάζουν σε μια νύχτα προσωπείο και ρόλο. Οπως στην Τυνησία, όπου ο Σλιμ Αμάμου, ένας αντικαθεστωτικός μπλόγκερ που ηγήθηκε της «επανάστασης του γιασεμιού», μετεξελίχθηκε σε καθεστωτικό πρόσωπο. Μέχρι που κατέθεσε την «παραίτησή» του εκ νέου μέσω του Διαδικτύου!

Με αυτό το μερικώς ορατό και μερικώς αόρατο νήμα συνδέονται οι δύο άντρες που ενέπνευσαν, καθένας με τον τρόπο του, την αραβική εξέγερση εγείροντας ταυτοχρόνως το ίδιο ερώτημα: Ποιοι είναι οι μπλόγκερς και ποια η αλήθεια τους;

Σλιμ Αμάμου: Η πρώτη διαδικτυακή φωνή της αραβικής εξέγερσης έγινε «άλλοθι» της εξουσίας

PERSONA GRATA: Ακτιβιστής του Διαδικτύου, αντικαθεστωτικός διαδηλωτής, πολιτικό στέλεχος της μεταβατικής κυβέρνησης της Τυνησίας και πλέον τέως υπουργός. Οσο για τη μετάβαση ανάμεσα στις αντιφατικές ιδιότητες; Αστραπιαία. Εν μια νυκτί ο 33χρονος Σλιμ Αμάμου αναρριχήθηκε στην τάξη των κυβερνώντων από εκείνη των εξεγερμένων. Ο επαναστάτης- μπλόγκερ, που κάποτε «σύχναζε» στα κρατητήρια της Τύνιδας, αφού πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις μαζί με τους πτυχιούχους συμπατριώτες του ενάντια στην οικογενειοκοκρατία, στην καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών και τη μαζική ανεργία, ανέλαβε υφυπουργός Νεότητας και άθλησης την 17 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την άτακτη φυγή του έκπτωτου Μπεν Αλι.

Τέσσερις μήνες μετά αποφάσισε να εγκαταλείψει το πολιτικό του πόστο με την ίδια ευκολία που το ανέλαβε κοινοποιώντας την παραίτησή του την ίδια στιγμή στο μπλογκ του NoMemorySpace. Ο λόγος; Οπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του, «έβλεπε τις εκλογές να απομακρύνονται και τον ίδιο να έχει ολοένα και μικρότερη ελευθερία έκφρασης».

Με πτυχίο πάνω στον προγραμματισμό υπολογιστών και πλούσια εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο σπουδών του, αποτέλεσε την πρώτη διαδικτυακή φωνή της αραβικής εξέγερσης εν γένει.

Ο Σλιμ Αμάμου είναι μεταξύ άλλων υπέρμαχος της νομιμοποίησης της κάνναβης, πολέμιος της λογοκρισίας του Διαδικτύου και ακτιβιστής του Pirate Party. Επιπλέον διευθύνει μια μικρή εταιρία πληροφορικής που φέρει το όνομα ALIXSYS.

Οσο για τις θεωρίες που τον θέλουν να υπήρξε το άλλοθι της μεταβατικής κυβέρνησης της Τυνησίας, εκείνος έχει μια απάντηση: «Είπα αμέσως “ναι” γιατί ήταν μια ευκαιρία να ασκήσω επιρροή στο μέλλον της Τυνησίας. Αν ο στόχος τους ήταν να με χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι, το εγχείρημα απέτυχε. Η απόδειξη; Η θέση μου στην κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ τους φίλους μου να σωπάσουν».

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της διαδικτυακής τυνησιακής εξέγερσης συνεχίζει σήμερα τον πολιτικό αγώνα του μέσα από το Διαδίκτυο. Κι ας υπήρξε για κάποιους το άλλοθι της εξουσίας.

Τομ ΜακΜάστερ: Ο Σκοτσέζος blogger έκανε επανάσταση σαν γκέι κορίτσι από τη Δαμασκό

PERSONA NON GRATA: Γένους αρσενικού, ετεροφυλόφιλος, αμερικανικής εθνικότητας με έδρα τη Σκοτία όπου ολοκληρώνει τις διδακτορικές του σπουδές. Ο 40χρονος Μακ Μάστερ, που κρυβόταν πίσω από την 35χρονη Αμίνα Αμπνάλα Αράφ, την Αμερικανοσύρια μουσουλμάνα, ομοφυλόφιλη μπλόγκερ, μάχεται εδώ και χρόνια ποικιλοτρόπως για τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Αυτός ήταν και ο στόχος της δημιουργίας του μπλογκ «το γκέι κορίτσι από τη Δαμασκό» όπου υποδυόταν τη Σύρια ακτιβίστρια που μετεξελίχθηκε σε ηγετική μορφή της συριακής επανάστασης και συνάμα σε δημόσιο κατήγορο της άγριας καταστολής των διαδηλώσεων.

Αν και φανταστικό πρόσωπο, κατόρθωσε να προκαλέσει τη διεθνή κινητοποίηση όταν διέρρευσε η πληροφορία πως είχε συλληφθεί στη Δαμασκό.

Μέχρι που αποκαλύφθηκε η αληθινή του ταυτότητα όταν μια Κροάτισσα, η Γέλενα Λέτσιτς, αναγνώρισε τον εαυτό της στην υποτιθέμενη φωτογραφία της Αμίνα που έκανε τον γύρο του κόσμου – κάτι που ξύπνησε την οργή αρκετών ανθρώπων αλλά και τον προβληματισμό άλλων σχετικά με την αλήθεια και τη δύναμη των μπλόγκερς…

Ακολούθησε μια δική του επιστολή συγγνώμης, διασαφηνίζοντας ωστόσο ότι αν και υπέγραφε ως κάποιο μη υπαρκτό πρόσωπο, όσα περιέγραφε ήταν αληθινά.

Στο διαδικτυακό εφεύρημα συμμετείχε και η σύζυγός του, υποψήφια διδάκτωρ με θέμα την ανάπτυξη της συριακής οικονομίας.

Ο Τομ Μακ Μάστερ είχε μάλιστα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ως Αμίνα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της δυτικής κοινής γνώμης πάνω στο ζήτημα μεταχείρισης των ομοφυλοφίλων στη Μέση Ανατολή, εκτός φυσικά από εκείνο των τυραννικών καθεστώτων. Δεν τα κατάφερε κι άσχημα, αν λάβουμε υπόψη ότι όλα αυτά διαδραματίστηκαν μέσα από ένα μαχητικό ιστολόγιο, που δεν στερούνταν μυστικών και ψεμάτων.

Επιμέλεια: Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα