Μνημόσυνο στον «Γέρο του Μοριά»

Σε συγκινησιακό κλίμα και με συνεχείς παραβολές, παραλληλισμούς αλλά και αιχμές για την έντονη απουσία ενός «νέου Γέρου του Μοριά», που θα έσωζε τη χώρα, έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, στην Πάτρα και την Τρίπολη το μνημόσυνο για τα 170 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στην Αθήνα, με μεγάλη προσέλευση κόσμου, το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση από την Παγγορτυνιακή Ενωση, χοροστατούντος του πατέρα Λουκά Ατινα (εφημερίου, έγγαμου, από το Καμερούν που ζει 10 χρόνια στην Ελλάδα και έχει αποκτήσει master Θεολογίας).

Στη συνέχεια με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και εν πομπή κατευθύνθηκαν στον παρακείμενο ανδριάντα του Γέρου του Μοριά μπροστά από την Παλαιά Βουλή, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατετέθησαν δάφνινα στεφάνια. Στο τέλος η χορωδία του Συλλόγου «Ρωμιοσύνη» τραγούδησε λεβέντικα κολοκοτρωνέικα τραγούδια, γεγονός που συγκίνησε όλους.

Την ίδια ώρα μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιούνταν από την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του απελευθερωτού της Ελλάδας. Η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο τελέσθηκαν προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου. Ο μητροπολίτης Αλέξανδρος τόνισε «τη σημασία που έχει η απόδοση τιμών στους αγωνιστές του 1821 και ιδίως στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» καθώς και ότι «όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης του έθνους μας».

Μνημόσυνο ετελέσθη και στην Πάτρα, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό τής Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου.

«Σε χρόνους και καιρούς δύσκολους για την Ελλάδα, η ηγετική και αγωνιστική μορφή του Γέρου του Μωριά εμπνέει, καθοδηγεί και ελέγχει. Ο λόγος του αποτελεί εγερτήριο σάλπισμα για τις υπνώττουσες συνειδήσεις των Νεοελλήνων» ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος.

Ο σεβασμιότατος σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα (από τα μάτια πολλών έτρεχαν δάκρυα), ανεφέρθη σε σημεία-σταθμούς της ζωής του Κολοκοτρώνη, που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα