Βρήκαν βατό τον Μαρωνίτη!

«Εξαιρετικά απλά» χαρακτηρίζονται τα θέματα (Γλώσσας) των ΠανελλαδικώνΑπό τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Το δίπολο Παιδεία και Εκπαίδευση, με βάση ένα άρθρο του σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου Δημήτρη Μαρωνίτη, ήταν το φετινό θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα, που άνοιξε την αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους του ημερήσιου και εσπερινού λυκείου.
Η επιλογή της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων εκτιμάται ότι μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ασφαλής, ακόμα και τετριμμένη, χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία στη σύνθεση, κάτι που ενδεχομένως να καταδεικνύει διάθεση για να δώσουν τη δυνατότητα στους υποψηφίους να αναπτύξουν ένα θέμα εύκολο και αρκετά βατό, με την αίρεση ότι η βαθμολόγηση στο μάθημα ειδικά στην ενότητα της παραγωγής γραπτού λόγου, την περίφημη έκθεση, είναι σχετικά υποκειμενική.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φροντιστών «τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων χαρακτηρίζονται εξαιρετικά απλά, χωρίς καμία πρωτοτυπία τόσο στο επίπεδο των ερωτήσεων όσο και στο επίπεδο της παραγωγής λόγου, όπου ζητήθηκε από τους υποψηφίους να συντάξουν ένα άρθρο για τη σχολική εφημερίδα αναπτύσσοντας τις απόψεις τους για τον εκπαιδευτικό και παιδευτικό ρόλο του σχολείου και τη συμβολή εκπαιδευτικών και μαθητών / μαθητριών στην αναβάθμιση του δεύτερου ρόλου».

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) από τη θεματολογία σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η έμφαση του κειμένου στις ανθρωπιστικές αξίες συναντά την ίδια μέριμνα και αγωνία της ΠΕΦ για μια παιδεία στην υπηρεσία του ανθρωπιστικού οράματος», ωστόσο «η διασκευή και η σύντμηση του κειμένου, προσαρμοσμένες βέβαια στις απαιτήσεις της εξέτασης, συνέπτυξαν σε κάποια σημεία τον λόγο του συγγραφέα με αποτέλεσμα να μη δίνεται πάντα πλήρης εικόνα των απόψεών του».

Τη Δευτέρα

Η επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους του γενικού λυκείου είναι τη Δευτέρα. Η ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών θα διαγωνιστεί στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι υποψήφιοι των ομάδων προσανατολισμού Θετικών σπουδών και Οικονομίας – Πληροφορικής στα Μαθηματικά.
Οι υποψήφιοι από το γενικό λύκειο και τα ΕΠΑ.Λ. ξεπερνούν τους 104.000 και διεκδικούν 74.692 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν εκείνες στα ειδικά.
Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί (πέρυσι στις 29/6). Θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 14/7).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα