Οι Γάλλοι πρόεδροι βάφουν «ροζ» τα Ηλύσια Πεδία

Οι φήμες περί «ιδιαίτερης σχέσης» του Μακρόν με τον σωματοφύλακά του Αλεξάντρ Μπεναλά φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τα σκάνδαλα που έχουν συνταράξει το προεδρικό μέγαρο από την εποχή του Μιτεράν έως σήμεραΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Την περασμένη Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπασε για τα καλά τη σιωπή του και για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια αρνήθηκε ότι είχε σχέση με… άνδρα! «Ο Μπεναλά δεν ήταν εραστής μου» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, όχι με το ίδιο χιούμορ με το οποίο είχε αντιμετωπίσει προεκλογικά τις αντίστοιχες κατηγορίες περί σχέσης με τον διευθυντή της γαλλικής ραδιοτηλεόρασης Ματιέ Γκαγέ: «Αν κάποιος έχει διπλή ζωή με τον Γκαγέ, θα πρέπει να είναι το… ολόγραμμά μου» είχε δηλώσει τότε.

Τα εξωφρενικά προνόμια που απολάμβανε ο προσωπικός του σωματοφύλακας και πρωταγωνιστής του πρόσφατου σκανδάλου που συνταράζει τη Γαλλία Αλεξάντρ Μπεναλά φούντωσαν τις φήμες περί «ιδιαίτερης σχέσης» του 26χρονου με τον Γάλλο πρόεδρο. Ωστόσο, το σκάνδαλο Μπεναλά, αν και σόκαρε τους Γάλλους και «τσαλάκωσε» την άψογη εικόνα του προέδρου, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου των σκανδάλων που έχουν κατά καιρούς συνταράξει το Μέγαρο των Ηλυσίων και ολόκληρη τη Γαλλία.

Ο άνθρωπος που προεκλογικά έκανε «σημαία» του τη διαφάνεια και την άψογη εντιμότητα των στελεχών του, διαψεύστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο από τις πράξεις ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Οι προεκλογικές αναφορές Μακρόν στη διαφάνεια και την εντιμότητα ήταν συνεχείς, καθώς ήθελε να «ξορκίσει» (και να εκμεταλλευτεί πολιτικά) τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Ολάντ, κυρίως δε αυτά του υπουργού Καϊζάκ, που διατηρούσε λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους, και του Τομά Τεβενού, που επί χρόνια δεν ήταν συνεπής στις οικονομικές και τις φορολογικές υποχρεώσεις του.

Βέβαια, αυτό για το οποίο είναι περισσότερο γνωστός ο 24ος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι κυρίως το ροζ σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ, που ξέσπασε όταν τον Ιανουάριο του 2014 το περιοδικό «Closer» δημοσίευσε φωτογραφίες που τον έδειχναν να ξεγλιστρά από το Ελιζέ στο πίσω μέρος μιας μηχανής και να πηγαίνει στο διαμέρισμα της Γκαγέ, όπου παρέμεινε όλη τη νύχτα. Η αποκάλυψη του σκανδάλου οδήγησε τη σύντροφο του τότε προέδρου, δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ, στο νοσοκομείο με συμπτώματα κατάθλιψης και παθολογικού στρες. Ωστόσο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι γύρισαν τελικά την πλάτη στον Ολάντ όχι για τις ερωτικές περιπέτειές του, αλλά για το γεγονός ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησής του είδαν το ΑΕΠ της χώρας τους να «βυθίζεται» και στον αντίποδα την ανεργία να «πετάει» πάνω από το 10%.

Σεξ και εξουσία

Το Ελιζέ και στο παρελθόν έχει συγκλονιστεί από ερωτικά -και όχι μόνο- σκάνδαλα. Η αρχή έγινε το 1994, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν με μία νεαρή κοπέλα, που τελικά αποκαλύφθηκε ότι ήταν η εξώγαμη κόρη του Μαζαρίν Πενζό, από τη σχέση του με την ιστορικό τέχνης Αν Πενζό. Οι δημοσιογράφοι φέρεται ότι γνώριζαν για τη διπλή ζωή του προέδρου από το 1981.

Με πρόσχημα την τρομοκρατία, ο Μιτεράν φέρεται ότι είχε εγκαταστήσει στο Ελιζέ μία αντιτρομοκρατική ομάδα, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, είχε αποστολή να διατηρήσει κρυφή τη διπλή ζωή του προέδρου. Η «αντιτρομοκρατική ομάδα» είχε στήσει παράλληλα έναν μηχανισμό υποκλοπών και παρακολουθούσε τα τηλέφωνα όλων των ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στον πρόεδρο! Η προεδρία Μιτεράν σκιάστηκε επίσης από δύο αυτοκτονίες, ενός βοηθού της προεδρίας μέσα στο Ελιζέ και του πρωθυπουργού της χώρας Πιερ Μπερεγκοβουά, την Πρωτομαγιά του 1993. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, ο βιομήχανος Ροζέ-Πατρίς Πελά, ισχυρός φίλος του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, του είχε δώσει δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Το μεμπτό; Οτι το δάνειο ήταν άτοκο!

Στην κηδεία του Μιτεράν, το 1996, παρευρέθησαν μαζί με τη νόμιμη σύζυγο Ντανιέλ Μιτεράν και τους γιους του προέδρου, οι Αν και Μαζαρίν, ενώ το 2014 ο 25χρονος Σουηδός πολιτικός Χαβν Φόρσνε αποκάλυψε ότι είναι ο εξώγαμος γιος του πρώην προέδρου από τη σχέση με τη μητέρα του, δημοσιογράφο Κριστίνα Φόρσνε.
Το σκάνδαλο με την «παράλληλη οικογένεια» του Μιτεράν δεν ήταν πραγματικά θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί τους ψηφοφόρους, παρά μόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι μερικά από τα έξοδα της δεύτερης οικογένειας του προέδρου καλύπτονταν με χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων – μεταξύ άλλων οι δύο γυναίκες ζούσαν από το 1981 σε διαμέρισμα που ανήκει στο Ελιζέ. Στο ίδιο διαμέρισμα που οι φήμες θέλουν να φιλοξενεί τον Μπεναλά.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Καθένας έχει δικαίωμα να έχει προσωπική ζωή, το ίδιο και ο πρόεδρος, αρκεί αυτό να μην κοστίζει κάτι στον φορολογούμενο».

Ο «ζωηρός» Σιράκ και ο «άτακτος» Σαρκοζί

Ιδιαίτερα «ζωηρός» υπήρξε, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, και ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος φημολογείται ότι είχε πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις και μια εξώγαμη κόρη. Το όνομά του ενεπλάκη ωστόσο και σε οικονομικές ατασθαλίες – το 2011 μάλιστα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο διάδοχός του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος χώρισε λίγους μήνες μετά τη νίκη στην προεδρία τη μέχρι τότε σύζυγό του, για να παντρευτεί την ερωμένη του Κάρλα Μπρούνι. Η προεδρία Σαρκοζί κηλιδώθηκε επίσης από το σκάνδαλο διαφθοράς στην πετρελαϊκή εταιρία Elf, με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες για τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του Σαρκοζί είναι εκείνο που αφορά τη χρηματοδότηση του κόμματός του με 50.000.000 ευρώ στις προεδρικές εκλογές του 2007 από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα