Οι Γερμανοί γυρίζουν την πλάτη τους στη Μέρκελ

Επεσε κάτω από το 30% η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών! «Η καγκελάριος είναι πολιτικά εξουθενωμένη» λένε οι ΦιλελεύθεροιΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τέλος εποχής; Αν και για αρκετούς πολιτικούς αναλυτές η προσέγγιση κρίνεται «μάλλον υπερβολική», όλοι συμφωνούν στο γεγονός ότι η δημοφιλία της Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία έχει πάρει την κατιούσα.

Γεγονός που αποτυπώνεται εύγλωττα και στις δημοσκοπήσεις στη χώρα, όπου με βάση την πιο πρόσφατη και τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης -οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)- βρίσκονται κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 30%. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2006, όταν ανέτειλε στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη η εποχή της Ανγκελα Μέρκελ στην εξουσία.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την κυριακάτικη «Bild», οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου και οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ υποχωρούν κατά μία μονάδα σε σύγκριση με αντίστοιχη σφυγμομέτρηση προ δύο εβδομάδων στο 29%, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να επωφεληθούν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, που χάνουν επίσης μία ποσοστιαία μονάδα και πέφτουν στο 18%.

Μόλις τρεις μονάδες πίσω στο 15% παραμένει τρίτη δύναμη στη γερμανική πολιτική σκηνή η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Αντίθετα οι Πράσινοι ανεβαίνουν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 14% πιάνοντας την καλύτερη φετινή τους επίδοση. Στον αντίποδα, το Αριστερό Κόμμα (Die Linke) παραμένει καθηλωμένο στο 19% και οι Φιλελεύθεροι στο 9%.

Ολόκληρη η ευθύνη πάντως για την πολιτική στασιμότητα που παρατηρείται στο Βερολίνο ανήκει σε ένα και μόνο πρόσωπο – κατά τα λεγόμενα τουλάχιστον του αρχηγού των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από την Ανγκελα Μέρκελ! «Οποιοσδήποτε άλλος αρχηγός κυβέρνησης θα ήταν πιο προοδευτικός από τη Μέρκελ» είπε στην «Bild» ο Λίντνερ, υποστηρίζοντας ότι αυτό «έχει απλώς να κάνει με τη διάρκεια της θητείας».

Παρ’ όλα αυτά, αν και λέει ότι σέβεται τη σιδηρά κυρία της Γερμανίας, στον 13ο χρόνο της θητείας της στην καγκελαρία είναι πλέον «πολιτικά εξουθενωμένη». «Δεν αποτολμά τίποτε νέο», λέει, και «μ’ αυτόν τον συνασπισμό και μ’ αυτή την καγκελάριο δεν είναι πλέον εφικτό το αναγκαίο ξεκίνημα» για τη Γερμανία.

Επίσκεψη «σουλτάνου» στο Βερολίνο

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την «Bild», η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές σε Βερολίνο και Αγκυρα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του «Σουλτάνου» στη Γερμανία μετά το 2014 και την πρώτη μετά την ανάληψη της τουρκικής προεδρίας. Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που επιδεινώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τις φυλακίσεις Γερμανών πολιτών και δημοσιογράφων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα